Zoek 'horloge' op op het internet en het staat meestal op 10u10. Is daar een reden voor?
Omdat het zo mooi en helder is:
- De beide armen zijn goed zichtbaar, ze overlappen elkaar niet;
- Het logo of de merknaam, die vaak onder het cijfer 12 of boven het cijfer 6 staat, is goed zichtbaar;
- Ook bijkomende wijzerplaten of datum- of maanstandvenstertjes, die vaak op posities 3, 6 of 9 staan, blijven zo goed zichtbaar;
- Het is symmetrisch, hetgeen aantrekkelijker is;
- De wijzers die lichtjes omhoog wijzen lijken vrolijk, ‘uplifting’ in het Engels, als mondhoeken bij een glimlach. Timex deed het ooit met 8u20 als standaardtijd voor haar catalogusfoto’s, maar dat leek teveel op een frons of een treurende mond.
De secondewijzer staat overigens in deze 'standaardpresentatie' op 37 minuten, en de wijzers op de chronometers recht omhoog, op 0.
Er zit géén symboliek achter, hoewel vaak wordt verwezen naar een belangrijk moment in de geschiedenis. Geen van die 'toen de klok bleef stilstaan'-momenten gebeurde echter om 10u10:
- Van Christiaan Huygens is er geen precies sterfuur bekend;
- Abraham Lincoln werd neergeschoten om 22u15 en stierf de volgende dag om 7u22;
- John F. Kennedy werd neergeschoten om 12u30 en een half uur later dood verklaard;
- Martin Luther King werd om 6u01 neergeschoten en om 19u05 dood verklaard;
- De Fat Man-atoombom werd om 11u02 op Nagasaki gedetoneerd;
- De Little Boy-bom werd om 18u15 op Hiroshima losgelaten.
Dat leidde ertoe dat sommige mensen 10 oktober hebben uitgeroepen tot internationale uurwerkdag - en dat uiteraard die dag vieren om tien minuten na tien.
Er zijn evengoed merken die afwijken van die 10u10-norm. Parmigiani uurwerken tonen doorgaans 7u08, het tijdstip waarop de stichter van het merk werd geboren (op 2 december, en dus toont het datumvenster ook die dag). Oris toont 7u53, met dus beide wijzers aan de linkerzijde. En ook traditionele merken durven al eens afwijken, maar dan vooral bij modellen waarbij de wijzers op 10 uur of op 10 minuten een bijzonder kenmerk zouden bedekken, zoals extra grote chronometers op 3 of op 9 uur.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.