Is het mogelijk om een doctoraat te combineren met een job, of om later (na een aantal jaar in het werkveld) toch nog aan een doctoraat te beginnen?

Bas, 23 jaar
26 december 2022

Het is misschien niet gebruikelijk, maar kan een doctoraat in de wetenschap (bio)chemie worden gecombineerd met een job? Bijvoorbeeld door onderzoek gedaan in het bedrijf te gebruiken voor het doctoraatsproefschrift?

Antwoord

Beste Bas,

Dat is inderdaad niet gebruikelijk, maar er bestaan voorbeelden van. Er bestaat zelfs een financieringskanaal voor, nl. Baekeland beurzen. De moeilijkheid is wel dat je werkgever akkoord moet gaan met je intentie om de resultaten van onderzoek binnen het bedrijf te gebruiken voor een doctoraatsthesis te schrijven. Dat is niet evident, bedrijven willen vaak hun onderzoeksresultaten eerder vastleggen als patenten en niet als deel van een thesis of in publicaties. Eerder niet dan wel. Dat bemoeilijkt het maken van een doctoraatsthesis binnen het bedrijf. Een doctoraat duurt over het algemeen minstens vier jaar en ook dat is voor een bedrijf een lange tijd. Mogelijks staat het bedrijf na een paar jaren niet meer zo positief tegenover het gebruiken van bedrijfsdata voor een doctoraat. Bovendien zijn er niet zoveel bedrijven in Belgiƫ (in de chemische nijverheid) die onderzoek doen op een niveau dat strookt met het niveau van een doctoraat. Dus het kan in principe, maar is inderdaad niet de meest evidente route.

Nu als je bedoelt dat je naast je job in je "vrije" tijd nog aan een doctoraat zou werken waarbij resultaten zouden bekomen worden die geen eigendom zijn van het bedrijf, is dat uiterst moeilijk en zou dat veelvouden van vier jaar in beslag nemen. Bovendien zou in dat geval de meerwaarde van het hebben van een doctoraat met vele jaren uitgesteld worden en kan men zich de vraag stellen of het de moeite loont, tenzij uit zuivere intellectuele bevrediging.

De klassieke weg, waarbij je nadat je je master diploma behaald hebt een promotor gaat zoeken in een domein waarin je onderzoek wilt doen en vervolgens probeert een beurs te verkrijgen, is dan aantrekkelijker. Zelfs als dat enkele maanden duurt om dat in orde te krijgen of dat je bij meerdere mogelijke promotoren moet aankloppen eer je dit klaargespeeld hebt, is dit de snelste en betrouwbaarste weg naar een doctoraat. De beurs die je krijgt is voldoende om van te leven (2000 euro ongeveer) en laat je toe gefocust bezig te zijn met je onderzoek.

Ik hoop dat dit een zeker antwoord bied op je vraag, anders mag je me ook rechtstreeks contacteren (dirk.vanderzande@uhasselt.be) voor meer gerichte toelichting.

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw