Uit welk land komt een UMA PATACA 1847

Hans, 73 jaar
19 december 2022

Antwoord

De munt komt uit Brazilië, maar er is een heel verhaal aan verbonden.

Een pataca is een oude zilveren munt die tot de 18de eeuw in Portugal werd geslagen (en vreemd genoeg bekend stond als een 'Mexicaanse pataca') en daarna ook in Brazilië (1695-1834) en Portugees Oost-Timor (1894-1959) werd gemunt. Het is vandaag ook nog officiële valuta in Macau (Volksrepubliek China), zij het enkel onder de vorm van bankbiljetten.

Maar 'pato' is ook het Portugese woord voor 'eend', en daar begint een hele reeks woordspelingen. Donald Duck heet in de Portugeestalige wereld Pato Duck, Duckstad of Duckville is er Patápolis, en Oom Dagobert is er Tio Patinhas (Oom Vandereenden). Die laatste figuur ontstond voor het eerst in 1947, precies 100 jaar nadat de munt zou verschenen zijn. En zijn rijkdom zou gestart zijn met zijn geluksamulet, een munt van één zilveren dollar - in het Portugees Uma Pataca.

Het is dus geen echt geld, maar een metalen (aluminium met bronslaagje) jeton die verkocht werd door stripuitgeverij Editora Abril (Sao Paolo) in 1972 als verzamelstuk. Met succes, want later volgden nog varianten, die soms samen met speciale stripuitgaven van de Donald Duck-reeksen werden verkocht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw