Kunnen wij de achterkant van de maan zien vanop de aarde?

Charlotte, 30 jaar
14 december 2022

Antwoord

Neen dus, vermits het de achterkant is.  Dat kan je enkel zien indien er iemand ginderachter met een spiegeltje naar ons richt.

De eerste vraag is dus of er een reden is waarom de maan altijd met dezelfde kant naar ons kijkt.  Die is er, namelijk deze die krachten die aarde een maan op elkaar uiteoefenen in hun onderlingte gravitatie-aantrekking.  Misschien mag ik hiervoor verwijzen naar een filmpje dat ik in dat kader laten opnemen heb voor 'de universiteit van Vlaanderen'.

Door de getijden is de rotatieperiode van de maan rond de aarde gesynchroniseerd met de omloopsperiode van de maan zelf, hun periodes zijn even lang. Maar de rotatie verloopt met constante snelheid, terwijl de baanbeweging in een elliptische baan soms weer wat trager en dan wat sneller gebeurt.  Zo kunnen we soms eens om het hoekje gluren, we noemen dat 'libraties' van de maan.  Maar al bij al is zowat 40 procent van het maanoppervlak niet te zien vanop aarde. 

De achterkant van de maan is aan ons het eerst getoond door een soviet-sonde, en recentelijk is daar voor het eerst geland door de Chinezen.  Het ziet er daar niet helemaal uit als aan de voorkant, en daaromtrent bestaan mooie theorieen.  In de sterrenkundige gemeenschap bestaat er ook een strekking die ervoor pleit om de achterkant van de maan te vrijwaren voor fundamenteel onde4zoek, niet gestoord door al de bichtjes die we hier naar elkaar sturen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw