Ik meet met een IR-thermometer dat mijn meubels van diverse materialen (hout, staal, stof) maximaal 16 graden zijn, terwijl de kamer ook 's nachts en bij afwezigheid nooit onder de 17 graden komt, en overdag 19 graden is. Daarbij zijn vloer, muren en glas maximaal geïsoleerd, behalve het kozijndeel van de aluminium schuifpui.
Beste,
Daar kunnen een aantal redenen voor zijn.
De thermometer van een thermostaat meet de temperatuur van de lucht in de kamer. Het is best mogelijk dat de muren van deze kamer wat kouder zijn, vermits deze in contact zijn met de buitenomgeving. Van meubels verwacht ik echter wel dat ze de temperatuur van de kamer aannemen. Misschien hangt de thermostaat in de buurt van de chauffage en geeft die daarom een temperatuur weer die hoger is dan de rest van de kamer (en dan de meubels).
Daarnaast kan ook de meting met de IR-thermometer foute resultaten geven. Sommige oppervlakken zenden weinig straling uit (= lage emissiviteit). De IR-thermometer geeft dan een lagere temperatuur weer dan het voorwerp eigenlijk heeft. Vooral glad gepolijste metalen hebben een lage emissiviteit. Je kan dit testen door de IR-thermometer te richten op de buitenkant van een kookpot met kokend water. De weergegeven temperatuur zal allicht een stuk lager liggen dan de te verwachten temperatuur die normaal gezien dicht tegen de 100 °C zal liggen. Wanneer je een stuk papier tegen de kookpot bevestigt en hierop richt, zal de temperatuur wel dichter bij 100 °C liggen, want papier heeft een veel hogere emissiviteit. (Doe dit liefst niet op een gasvuur!) Misschien hebben je meubels ook wel een wat lagere emissiviteit. Ik zou dit testen door er een gewone vloeistofthermometer zo kort mogelijk tegen te houden en de meting te vergelijken met die van de IR-thermometer.
Ik hoor graag jouw bevindingen.
Met vriendelijke groeten,
Sander Deridder
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Chromatografie Warmte- en massaoverdracht Chemische technologie