Wat was de laatste gemeenschappelijke voorouder van primaten en katachtigen en hoelang geleden leefde die?

Andy , 47 jaar
28 november 2022

Antwoord

Beste Andy

Op basis van een combinatie van moleculaire gegevens en fossielen weten we dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van de primaten en katachtigen (en van de meeste placentale zoogdieren, die tot de magna-orde Boreoeutheria gerekend worden) tijdens het vroege Paleoceen leefde. Dat was rond de 65 miljoen jaar geleden en dus vrij kort na het uitsterven van de niet-vliegende dinosauriƫrs, 66 miljoen jaar geleden. De zoogdieren die de catastrofe aan het einde van het Krijttijdperk overleefden, evolueerden toen bijzonder snel en tal van vrijgekomen niches werden opnieuw bezet. Van een gemeenschappelijke voorouder zijn helaas geen fossiele resten bekend en er is dus ook geen concrete naam van.

Pas vanaf het vroegste Eoceen (56 miljoen jaar geleden) vinden we de oudste fossiele resten van primaten en katachtigen. Een prachtig voorbeeld daarvan vinden we heel dicht bij huis: Teilhardina belgica was een kleine primaat die op een modern spookdiertje (Tarsius) leek en die onder andere in de tropische wouden in de omgeving van het huidige Dormaal leefde.

Dr. Thierry Smith van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bestudeert intensief de evolutie van Teilhardina en tal van andere vroege zoogdieren van de Paleogeen Periode.

Reacties op dit antwoord

  • 22/02/2023 - Andy  (vraagsteller)

    Hey, Super bedankt om de vraag te beantwoorden šŸ˜€ Vriendelijke groeten Andy

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw