Beste Andy
Op basis van een combinatie van moleculaire gegevens en fossielen weten we dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van de primaten en katachtigen (en van de meeste placentale zoogdieren, die tot de magna-orde Boreoeutheria gerekend worden) tijdens het vroege Paleoceen leefde. Dat was rond de 65 miljoen jaar geleden en dus vrij kort na het uitsterven van de niet-vliegende dinosauriërs, 66 miljoen jaar geleden. De zoogdieren die de catastrofe aan het einde van het Krijttijdperk overleefden, evolueerden toen bijzonder snel en tal van vrijgekomen niches werden opnieuw bezet. Van een gemeenschappelijke voorouder zijn helaas geen fossiele resten bekend en er is dus ook geen concrete naam van.
Pas vanaf het vroegste Eoceen (56 miljoen jaar geleden) vinden we de oudste fossiele resten van primaten en katachtigen. Een prachtig voorbeeld daarvan vinden we heel dicht bij huis: Teilhardina belgica was een kleine primaat die op een modern spookdiertje (Tarsius) leek en die onder andere in de tropische wouden in de omgeving van het huidige Dormaal leefde.
Dr. Thierry Smith van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bestudeert intensief de evolutie van Teilhardina en tal van andere vroege zoogdieren van de Paleogeen Periode.
Hey, Super bedankt om de vraag te beantwoorden 😀 Vriendelijke groeten Andy
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!