Is een 'glijdend' bioritme - waarbij je altijd opstaat bij zonsopkomst - beter dan een vast bioritme, waar je bv. altijd om 7u opstaat?

Matthijs, 30 jaar
7 november 2022

Ik ga er hier van uit dat je altijd op tijd gaat slapen, zodat je ongeveer 8 uur slaapt. Indien glijdend, geldt dit dan ook in de zomer wanneer de zon opkomt om 5.30u? En wat als de zomertijd wordt afgeschaft en België op GMT wordt gezet i.p.v. op CET? Want dan komt de zon op om 3.30u. Moet men dan om 20u gaan slapen?

Antwoord

In westerse landen ondervindt 10-20% van de mensen slaapproblemen. Daarom is er veel onderzoek gevoerd door medici en psychologen naar ondermeer het beste slaappatroon. Hieruit volgt dat het best is om iedere ochtend ongeveer dezelfde wektijd te handhaven, over het hele jaar dus.
Het beste lijkt dus om iedere avond op ongeveer hetzelfde uur te gaan slapen en ’s morgens op hetzelfde uur op te staan (na 7-8 uur slaap). En daarbij de hoeveelheid licht te regelen: weinig of geen licht vanaf ongeveer 1 uur voor het slapengaan tot de wektijd (donker maken van de slaapkamer). 

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) publiceerden in 2015 een interessante studie over het slaappatroon van jagers-verzamelaars in ondermeer Tanzania (Hadza) en Namibië (San). Hieruit bleek dat deze mensen pas een goede 3 uur na zonsondergang gingen slapen en steeds wakker werden wanneer de dalende nachtelijke temperatuur haar laagste punt had bereikt, zelfs wanneer dit laatste gebeurde na zonsopgang. De temperatuur in de slaapkamer laten dalen tijdens de nacht lijkt dus een goed idee.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw