Hoe groot is de kans dat als je in je tuin gaat graven, je een skelet van een dinosaurus vindt?

Remi, 6 jaar
2 november 2022

Antwoord

Beste Remi

Wat een leuke vraag! Als je in de omgeving van Bergen (Mons), ten noorden van Luik, of in het zuidoosten van België zou wonen, zou er een hele kleine kans bestaan dat je een stukje van een dino in je tuin zou kunnen opgraven: bijvoorbeeld een botfragment of een tand. Jij woont misschien in Vlaanderen en dan is die kans helaas gelijk aan nul. Hoe komt dat, vraag je je misschien af? Dat zit zo: om fossielen van dino’s (heel misschien) te kunnen vinden moet de ondergrond van waar je woont een gesteentelaag zijn die gevormd werd tijdens de tijdperken Krijt, Jura of Trias in een ondiepe zee, meer, rivier of overstromingsgebied. Alleen rond Bergen, ten noorden van Luik en in het zuidoosten van België vinden geologen (aardwetenschappers) en paleontologen (fossielenonderzoekers) gesteenten van die tijdvakken.

Je weet waarschijnlijk al dat bij de vroegere ondergrondse steenkoolmijnen bij Bernissart (vlakbij Bergen) aan het einde van de 19e eeuw de prachtige complete skeletten van de iguanodons gevonden werden. Sindsdien staan ze in het ‘dinomuseum’ in Brussel. Maar zelfs als je daar zou wonen, zou een nieuwe vondst van zelfs maar een bot al heel bijzonder zijn.

Om toch een succesvol fossielenvinder te worden, kun je je voorlopig beter richten op andere fossielen, want op een flink aantal plaatsen in Vlaanderen kunnen er fossielen gevonden worden. Vaak zijn dat schelpen, slakkenhuizen of zee-egels en soms ook glimmende haaientanden. Begin daar maar eens mee.

Wil je weten hoe je begint met verzamelen? Kom dan met je ouders naar de fossielenbeurs PaleoTime-Be en bekijk welke fossielen er in België en omringende landen allemaal gevonden (en verkocht) worden. Dit vindt elk jaar in november plaats en dit jaar op zondag 13 november van 10-17u in Herselt, ten noordoosten van Leuven. Voor kinderen zijn er verschillende leuke animaties en met de microscopen van de paleontologen van de KU Leuven kun je zelfs prachtige microfossielen leren herkennen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw