Waar kan ik nagaan of ik rhogam gekregen heb na een keizersnede?

Manon, 30 jaar
29 oktober 2022

Beste Ik heb een woelig parcours achter de rug betreffende zwangerschappen. Allereerst duurde het lang om een eerste keer zwanger te worden (16 maanden) en dit eindigde op 11 weken in een missed abortion. Hierna heb ik, doordat ik rhesusnegatief ben, rhogam gekregen. Daarna ben ik snel zwanger geworden van een dochter. Die zwangerschap heb ik op 15 weken medisch moeten afbreken door een encephalocele en een vermoeden van Meckel-Grüber. Na deze bevalling heb ik ook rhogam gekregen. Voor een derde keer, werd ik zwanger. Deze keer verliep alles goed en kreeg ik rond mijn 28 weken rhogam bij de huisarts. Bij mijn inleiding werd er na 14u gekozen voor een spoedkeizersnede omdat onze baby in foetale nood was. Alles is goed verlopen. Echter weet ik niet of ik hierna ook rhogam gekregen heb. De eerste dagen zijn een beetje een waas waardoor ik niet alles meer weet. Ik vind het ook niet terug in mijn ontslagbrief of bevallingsdossier. Onze baby heeft O+, ter info. Ondertussen ben ik opnieuw zwanger (heel pril) en vroeg dit dus na bij mijn huisarts die dit ook niet kon terugvinden in mijn dossier. Na contact met het secretariaat van mijn gynaecologe, betreffende de afspraken, vroeg ik dit aan haar en liet zij mij weten dat zij dit ook niet kon terugvinden. Zij liet dan ook het woordje ‘miskraam’ vallen en dit spookt nu al een hele tijd door mijn hoofd. Kan ik nog rhogam krijgen op dit punt of heeft dit geen effect meer?

Antwoord

Bij een goed werkende medische dienst moet dit terug te vinden zijn. Als laatste middel kan men gaan kijken in de factuur. Als dit middel niet gefactureerd is, is het hoogstwaarschijnlijk niet gegeven. In dat geval is het risico reëel dat je antistoffen tegen Rh+ in het bloed hebt.

Om dat zeker te weten moet je dat laten bepalen in je bloed. Als die antistoffen inderdaad aanwezig zijn heeft Rhogam geen zin meer. De zwangerschap moet dan zeer goed worden opgevolgd door de gynaecoloog.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw