Is de maan rond?

theo, 54 jaar
8 oktober 2022

Vanavond zag ik een volle ronde maan. Als je de atmosfeer van de Aarde wegdenkt is hij niet rond door de bergen en dalen. Volgens mij heeft de maan óók bergen en dalen. Maar wij zien hem als rond. Maar volgens mij heeft de maan geen atmosfeer. Hoe kan dit?

Antwoord

De (gemiddelde) straal van de Maan is zo'n 1740 km.  De hoogste berg op de Maan is ongeveer 5 km hoog.  Dat is dus zowat 0.3% van de straal, en een dergelijk klein verschil valt niet op met het blote oog.  Maar als je met een telescoop naar de Maan kijkt, dan kan je aan de rand wel enig relief zien!

Het doet er niet zoveel toe of het hemellichaam al dan niet een atmosfeer heeft.  Als je vanop de Maan naar de Aarde zou kijken, zou je doorheen de atmosfeer ook bergen zien.  En relatief ten opzichte van de straal zijn de hoogste maanbergen hoger dan bij ons.  Mount Everest steekt 8840 meter boven de zeespiegel uit, maar voor een straal van 6400 km is dat slechts van de orde van 0.1 procent.

Aarde en Maan zijn ook niet helemaal rond, want door hun rotatie rond hun poolas zijn ze enigszins afgeplat.  Op Aarde is de 'straal' (de afstand tot het middelpunt) aan de polen 23 km korter dan aan de evenaar; bij de Maan, die trager roteert, is dat slechts 2 km.  De Maan is dus ronder dan de Aarde!

Bemerk trouwens dat als je een cirkel tekent, de dikte van de lijn meestal groter is dan 0.3% van de straal van de cirkel.

Reacties op dit antwoord

  • 16/10/2022 - theo (vraagsteller)

    Bedankt voor uw antwoord.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw