Antwoord
Dag Maxou,
Is het goed dat we ons beperken tot woorden die echt bestaan, en in woordenboeken opduiken? We kennen woordspelletjes zoals het bekende 'hottentottententententoonstelling' waaraan je dan '-ticketjes' en '-verkoper' kan toevoegen en steeds verder kan gaan, maar dat staat in geen enkel woordenboek.
En is het goed dat we wetenschappelijke termen uitsluiten? Titine of Connectine is een eiwitmolecule die zo gigantisch groot is, dat de wetenschappelijke naam die in één woord al haar onderdelen (atomen) beschrijft wel 189918 letters bevat en dus onuitspreekbaar is - maar het staat wel in enkele chemische woordenboeken.
Ook plaatsnamen sluiten we beter uit, omdat die soms verzonnen zijn om net de langste ter wereld te worden: Llanfairpwll op het Welshe eiland Anglesey verzon in de 19de eeuw zo een naam met 58 letters, die heel spectaculair op verkeersborden en het treinstation werd gezet. En ook eigennamen werden soms verzonnen om net heel erg lang te zijn.
Dan hangt het sterk af van taal tot taal. Isolerende talen zetten woorden naast elkaar: 'party tent'. Sommige talen voegen dat soort dingen meer samen in één woord, zoals onze 'feesttent'. En echt synthetiserende talen, zoals Turks, Hongaars, Fins, voegen ook lidwoorden en plaatsaanduidingen en hoeveelheden toe aan het woord: 'trandafirilor' is Roemeens voor 'van de rozen'; 'trandafir' is een roos, '-ilor' voegt daar genitief, meervoud en een bepaald lidwoord aan toe. Dat betekent dat Chinees, Thais, Vietnamees eigenlijk heel weinig lange woorden kennen, en dat de langste woordenboekwoorden in het Turks, Hongaars, Fins, Latijn zijn te vinden.
- 70 letters: 'muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine' is Turks voor 'alsof je behoort tot diegene die we misschien niet makkelijk kunnen opleiden tot maker van onsuccesvolle mensen'. Het is literair gebruikt, maar lijkt meer een woordspelletje. Niet alle Turkse woordenboeken erkennen het.
- 66 letters: 'miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan' is Ojibwe (uit Canada en Noord-Amerika) voor een bosbessentaart.
- 63 letters: de 'Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz' was een Duitse wet die verplichtte om de herkomst van rundsvlees op het etiket te vermelden. De taal kent ook het 79 letters lange 'Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft', maar het is niet zeker of die vereniging ooit echt heeft bestaan.
- 54 letters: 'dziewięćsetdziewięćdziesięciodziewięcionarodowościowego' is Pools voor 'van die ene met 999 nationaliteiten'. In principe kan je in die taal ook een woord van 176 letters maken, maar dat staat in geen enkel woordenboek: 'dziewięćsetdziewięćdziesiątdziewięćmiliardówdziewięćsetdziewięćdziesiątdziewięćmilionów-dziewięćsetdziewięćdziesiątdziewięćtysięcydziewięćsetdziewięćdziesięciodziewięcioletniego' betekent 999 999 999 999 jaar oud.
- 46 letters: 'sünnipäevanädalalõpupeopärastlõunaväsimatus' is Ests voor 'onvermoeibaarheid van een verjaardag van een promotieviering'
- 45 letters: 'Norðvestur-Atlantshafsfiskveiðistofnunarinnar' is de IJslandse organisatie van Noord-West Atlantische visserijen, maar heeft wel een koppelteken.
- 44 letters: 'megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért' is Hongaars voor 'omwille van jullie aanhoudend gedrag alsof jullie niet onteerd zouden kunnen worden'.
- 38 letters: ''meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen' en 'overeenstemmingsbeoordelingsprocedures' staan allebei in Nederlandse woordenboeken (en ja, het meervoud staat er telkens ook in vermeld).
- 28 letters: 'antidisestablishmentarianism' is in het Engels een politieke strekking die in de 18de eeuw die streefde naar het behoud van het privileges van de Anglikaanse kerk.
Er is dus nog veel discussie: is het een echt woord, is het een eigennaam, is het wel zo gespeld?
Maar een leuke vondst is wel de geheel verzonnen aandoening 'hippopotomonstrosesquippedaliofobie', of een panische angst voor lange woorden. Met maar liefst 35 letters, asjeblieft!
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.