Waarom rijdt een pull-back autootje verder dan de beginpositie van waar je hem achteruit begon te trekken?

Rik, 63 jaar
4 september 2022

Lego voorziet in autootjes die je met de hand naar achteren trekt/duwt en bij het loslaten gaat het autootje dan vooruit. Dit noemt "pull-back". Waarom rijdt het autootje dan verder dan de beginpositie? De energie om vooruit te rijden is toch niet groter dan de energie die je er in gestoken hebt bij het achteruit trekken/duwen?

Antwoord

In zo'n autootje zit een veer. Op het moment dat je het autootje begint achteruit te trekken is die veer niet opgewonden. Hoe meer je het autootje achteruit trekt, hoe meer de veer wordt opgewonden. Dan laat je het autootje los. De veer wil zich ontspannen en geeft zo het autootje meer en meer snelheid.

Als het autootje weer op de beginpositie passeert is de veer weer ontwonden en geeft dus geen kracht meer. Maar het wagentje heeft op dat moment wel snelheid en kan nog een eind uitbollen. Een lichaam in beweging wil immers in beweging blijven. Om het te doen stoppen is een afremmende kracht nodig en die wordt geleverd door wrijving. Vergelijk het met je fiets: als je stopt met trappen sta je niet direct stil. Je bolt nog een heel eind door, tot wanneer luchtweerstand en rolweerstand je doen stilstaan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Maarten De Munck

Computervisie en artificiële intelligentie voor (industriële) automatisering

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw