Heeft het ISS een lamp naar beneden gericht?

Thm, 54 jaar
20 augustus 2022

Ik heb eens 's nachts tijdens het kijken naar de sterren een stip gezien die vrij recht vloog. Ik kon het zien met het blote oog. Het had een constante snelheid. Bij een vliegtuig zie je dat er lichten knipperen, maar hier was dat niet zo. Het zag eruit als een ster, maar die staan normaal stil. Ik het het vaker gezien. Heeft het ISS of een andere satelliet een lamp gericht naar ons? Of is het de weerkaatsing van zon- of maanlicht?

Antwoord

Uw beschrijving stemt perfect overeen met een satelliet: geen pinkende boordlichten, min of meer dezelfde schijnbare snelheid aan de hemel... Als u 's nachts een halfuurtje naar de hemel kijkt zal u er zeker een aantal zien. Soms verdwijnen ze plots omdat ze in de schaduw van de Aarde terecht komen. Een speciale soort zijn de satellieten van het Irridum netwerk. Die kunnen plots gedurende enkele seconden veel helderder worden dan de helderste sterren. Dat komt omdat ze grote vlakke panelen hebben die als spiegel werken voor het zonlicht. Maar een lamp; neen dat hebben ze niet.

Reacties op dit antwoord

  • 25/08/2022 - Thm (vraagsteller)

    Ik mag er dus vanuit gaan dat het onder andere wordt veroorzaakt door zonlicht weerkaatsende zonnepanelen? Bedankt voor uw antwoord.

  • 26/08/2022 - Paul (wetenschapper)

    Ja, weerkaatst zonnelicht is de allesbepalende factor. Ik zie niet direct een andere.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw