Hoe is volledige metamorfose (zoals bij vlinders) evolutionair ontstaan?

Tom, 44 jaar
25 juli 2022

Ik vraag me af waarom of hoe het 'popstadium' ontstaan is. Waarom krijgen rupsen niet gewoon vleugels als het tijd voor de voortplanting is?

Antwoord

Volledige metamorfose zoals van de rups naar vlinder is waarschijnlijk geëvolueerd vanuit de onvolledige metamorfose zoals bijvoorbeeld bij de sprinkhaan. Bij de onvolledige metamorfose is er normaal een korte fase, de pro-nymfe genoemd, die de nymfe voorafgaat. Een hypothese is dat de larvale fase van de volledige metamorfose geëvolueerd is vanuit de pro-nymfe die langer ging duren en waarbij het insect in die fase zich steeds beter ging kunnen voeden en groeien.

Het grote voordeel van de volledige metamorfose is dat de larvale en de volwassen dieren zich op volledig verschillende wijze voeden en in verschillende ecologische niches leven. De rups zit bijvoorbeeld op een blad en vreet zich vol, terwijl de vlinder van bloem tot bloem fladdert op zoek naar nectar en een partner. De jonge en oudere dieren zijn dus niet met elkaar in competitie en er kunnen er dus veel meer naast elkaar leven in eenzelfde omgeving.

Reacties op dit antwoord

  • 29/07/2022 - Tom (vraagsteller)

    Hartelijk bedankt voor het antwoord! Mvg

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw