Hoe belandt vitamine B12 in dierlijke producten (vlees, eieren)?

Jean, 71 jaar
7 juli 2022

Naar verluidt moeten mensen genoeg voedsel van dierlijke oorsprong eten om aan voldoende vitamine B12 te geraken. Ons eigen lichaam produceert wel van die levensnoodzakelijke vitamine bij middel van de micro-organismen in de dikke darm, maar kan die zelf niet benutten vermits de opname alleen via de voorliggende dunne darm kan gebeuren. vraag 1 : Gaat onze eigen productie van die vitamine B12 dan helemaal verloren met de faeces ? Of wordt deze op de een of andere manier gerecupereerd uit onze stoelgang door andere dieren ? vraag 2 : Hoe komt die vitamine B12 bij andere dieren dan ooit in hun vlees en eieren terecht, als zij allen de productie van hun eigen darmbacteriën kwijt spelen in hun excrementen ?

Antwoord

Vitamine B12 wordt aangemaakt door microörganismen (bacteriën en archaea), via fermentatie. Via deze weg zou dit in de voedselketen moeten terechtkomen, dus ook bij ons als we dierlijke producten consumeren. 

We nemen B12 op via een "intrinsic factor" (geproduceerd in de maag). Dit IF-B12 complex komt in het bloed terecht via de laatste lis van de dunne darm. Wat door de darm bacteriën wordt geproduceerd gaat inderdaad verloren. De dikke darm neemt VitB12 immers niet op. 

Reacties op dit antwoord

  • 11/07/2022 - Jean (vraagsteller)

    Geachte, Ik vrees dat mijn vraag niet goed overgekomen is. Mij is het verbazingwekkende proces bekend hoe de vitamine B12 bij middel van de zogenaamde intrinsieke factor voorbij de zure maag gesmokkeld wordt, en daarna opgenomen via de dunne darm. Maar hoé komt die door micro-organismen geproduceerde B12 ooit terecht in de dierlijke weefsels die we eten - een biefstuk of een ei ?? De formulering "Via deze weg zou dit in de voedselketen moeten terechtkomen" blijft extreem vaag, ontoereikend en naast de kwestie. Toch dank voor uw respons.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be