Hoe is de oerknal ontstaan?

Emran, 12 jaar
12 juni 2022

Wat was er voor de oerknal en hoe is die ontstaan?

Antwoord

Beste Emran

Die vraag is in alle soorten vormen al talloze keren gesteld, ook op deze website, door burgers van alle leeftijden. Het is veel gemakkelijker die vraag te stellen dan ze te beantwoorden. Maar ik wil graag nog een zoveelste poging ondernemen.

Laat mij dan beginnen bij de 'context' die u aangeeft, namelijk "Wat is er voor de oerknal?". Eigenlijk is dat een beetje hetzelfde als vragen wat er ten noorden van de noordpool is. Noordelijker dan de noordpool kan niet, en een tijd voor de tijd begon evenmin.

De oerknal is het startpunt van het heelal waarin wij leven, maar dus ook van de tijd en de ruimte die wij ervaren. Als we zeggen dat onze tijd toen begonnen is, dan betekent dat ook dat we in termen van onze tijd niet moeten spreken van een tijd ervoor. En dat klopt natuurlijk niet met ons aanvoelen, dat ons zegt dat de tijd er altijd is geweest. Maar dat aanvoelen hebben we als mensen maar gekregen gedurende een heel klein stukje van die lange tijd dat het heelal bestaat. De tijd die we ervaren, bestaat uit een gisteren, vandaag en morgen, maar mogen we zomaar doen alsof die er altijd is geweest zoals we ze nu ervaren?

Waarom komen we dan met zoiets geks als een oerknal opdraven, als we ten gronde niet verstaan wat erachter steekt? Dat is al in talloze bijdragen op deze website uitgelegd, maar niet telkens voor 12-jarigen. Het komt erop neer dat het heelal uitbreidt, en dus ooit een begin moet hebben gehad, gewoon omdat we uit waar te nemen hoe het groter wordt we kunnen afleiden wanneer het oneindig klein was. En omdat dit klopt met andere waarnemingen die we over ons heelal hebben gedaan. 

Maar de bevestiging dat er een begin is geweest, zegt ons niet direct hoe dat tot stand is gekomen. En het maakt ons wel nieuwsgierig! Dat toont je vraag. We hebben zoveel bewijzen dat het heelal in evolutie is, maar tegelijk leren we dat die evolutie zoveel rijker is dan we kunnen bedenken. En ik vind dat heerlijk naar jongeren zoals jou toe: blijf nieuwsgierig, leer beseffen wat wij wel en niet (kunnen) weten, en draag bij tot een volgende stap in dat begrijpen.

Loop nog eens door al de antwoorden die ik heb gegeven hieromtrent op deze website, en kom dan terug met de vragen die jij zelf hebt. Ik zal er graag proberen op te antwoorden.

met vriendelijke groeten,

Christoffel Waelkens

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw