Waarom is er geen officieel leven na de dood?

David, 51 jaar
8 juni 2022

Als een acht maanden oude baby in de baarmoeder daar elke dag een dag jonger zou worden, zou die uiteindelijk ook sterven en dat betekent dat de dood zich ook voor het leven bevindt. Waarom is dit geen algemene kennis? YouTube video: https://youtu.be/f985DlVvnj0

Antwoord

Er zijn hier een paar zaken die we van elkaar dienen te onderscheiden

1) 'Officieel' betekent in deze context geregistreerd door de overheid. Dat is eerder juridisch dan biologisch en dus hier niet van toepassing. 

2) De video beschrijft een rups die 7x zou sterven voor ze een vlinder wordt. Het is maar de vraag of dat dit werkelijk "dood" is. Een totale metabole stilstand bij een rups hoeft niet hetzelfde te zijn als "dood". Bij gewervelden is dat helemaal anders. Eenmaal een zenuwstelsel uitvalt is dat definitief. 

3) Je beschrijft zoiets als 'the curious case of Benjamin Button" maar dan minder extreem. Je gaat dan naar wat er zich afspeelt "voor" en niet "na". Ook dat onderscheid moet je maken. 

4) Voor de bevruchting heb je eicellen en zaadcellen. Ook dat is levende materie. Je zou kunnen zeggen dat de genen voortleven over de generaties heen, maar dat individuen tot leven komen en sterven. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw