Hoe werken zonnepanelen?

Kobe, 9 jaar
4 juni 2022

Hoe maak je zonne-energie?

Antwoord

Dag Kobe

Om de volledige werking van een zonnepaneel uit te leggen heb je heel wat kennis van chemie en elektronica nodig. Simpel uitgelegd kan ik je vertellen dat een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecellen. Een zonnecel is opgebouwd uit halfgeleidermateriaal, meestal silicium, dat gedopeerd wordt tot P en N materiaal. De opbouw is gelijkaardig aan een led of een diode. Wanneer er zonlicht op de zonnecel valt kan die een beetje spanning maken max. 0,6 tot 0,7V. Dat is heel weinig, vandaar dat er heel veel cellen in serie staan. Normaal worden er ook nog een hele reeks in parallel gezet om meer stroom te krijgen. Hoe meer cellen hoe meer spanning en stroom je grote zonnepaneel kan geven. Het blijft echter wel gelijkspanning/-stroom, zoals bij een batterij.

Deze veranderlijke (afhankelijk van het zonlicht) gelijkspanning moet dan nog omgezet worden naar een stabiele wisselspanning van 230V die we gebruiken in ons stopcontact. Hiervoor heb je een omvormer nodig. In de omvormer zit vrij veel elektronica. Hoe de omvormer werkt is nog een verhaal apart.

Hopelijk is het een beetje duidelijker geworden.

Groeten
Bart Smeets

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ing Bart Smeets

Electronica ICT Elektriciteit

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw