Welke technieken gebruikt de wetenschap om dicht bij de zon te komen?

Arn, 12 jaar
4 juni 2022

Antwoord

Tot nu toe is de Parker Solar Probe de enige sonde die men naar de Zon gestuurd heeft. De sonde bevindt zich in een uitgerekte baan, geen cirkel dus, die maakt dat ze de Zon om de 88 dagen nadert tot op minder dan 10 miljoen kilometer. In zeven jaaer tijd zijn zo 24 nauwe passages gepland. Ter vergelijking, Mercurius bevindt zich op zo'n 60 miljoen km van de Zon, de Aarde op 150 miljoen.

Tijdens die passages vliegt de sonde door de corona van de Zon. Dat is een zeer ijle maar zeer hete wolk van plasma die zich tot op miljoenen kilometer van het zonoppervlak uitbreidt. De Zon heeft zelf een diameter van 1.4 miljoen kilometer (= honderd keer zo groot als de diameter van de Aarde).

De sonde heeft een speciaal hitteschild dat de electronische componenten moet beschermen tegen de straling van de Zon. Anders zouden die het geen minuut uithouden. Als na het einde van de missie de brandstof op is zal de sonde dat schild niet meer naar de Zon kunnen richten en zal de sonde op het schild na smelten en verdampen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw