Kan graniet invloed hebben op het verminderen van elektromagnetische vervuiling?

Edouard, 62 jaar
30 april 2022

Elektromagnetische vervuiling, zoals die overal in huis voorkomt, is schadelijk voor de gezondheid van de mens. Daarnaast heeft het ook een negatieve invloed op de prestaties van muziekdragers zoals cd's en lp's. Als je een lp of een cd op een granieten plaat legt gedurende 30 seconden, klinkt die achteraf veel beter. Naar het schijnt zouden de kwartskristallen in bepaalde granietsoorten in staat zijn om de elektrosmog weg te nemen. Het effect is inderdaad hoorbaar, maar hoe leg je dat wetenschappelijk uit. Graag uw bevindingen.

Antwoord

Beste,

Ik ben bang dat ik U ga moeten teleurstellen, en dat op verschillende vlakken.

De elektromagnetische "vervuiling" waar U het over hebt bestaat inderdaad. Alleen het woord "vervuiling" is bediscussieerbaar en ook de negatieve invloed op de gezondheid van de mens is geen eenvoudige materie.

De wetenschap is het over eens dat de invloed op de flora en fauna (waar wij ook deel van uitmaken) onbestaande is wanneer deze elektromagnetische straling onder bepaalde drempelwaarden blijft. Wanneer een apparaat voldoet aan die normen, krijgt het een CE label opgeplakt. Daar waar die elektromagnetische velden gevaarlijke proporties aannemen zijn er richtlijnen om de invloed op de gezondheid tegen te gaan (vb: er zijn aanbevelingen rond het gebruik van een GSM en een microgolfoven heeft extra afscherming, en je mag er geen levende wezens in steken!).

Dat het een invloed heeft op sommige muziekdragers (zij die informatie opslaan door middel van magnetische velden zoals casette en band) klopt. Het is echter zo dat eens die schade berokkend is, die niet ongedaan kan gemaakt worden. De informatie is immers beschadigd (sterkte van het magneetveld), en die kan je enkel herstellen door de opname opnieuw te maken. Je kan het vergelijken met de kleuren op een foto. Eens die kleuren door invloed van zonlicht (lees UV licht) beschadigd zijn, kan je ze niet herstellen (tenzij je de originele kleuren kent, en je ze pixel per pixel terug inkleurt). De beschadiging is immers niet uniform (overal dezelfde) en dezelfde "bewerking" op alle informatie kan dat niet ongedaan maken.

Een DVD of een CD werken niet met elektromagnetische straling of magnetische velden. Dit zijn informatiedragers die optisch worden uitgelezen (met een laser). De informatie is op een geperste CD/DVD zelfs op een mechanische manier opgeslagen (relief van een licht weerkaatsende laag). Je kan die info wel beschadigen met o.a. UV licht, omdat dat die drager mechanisch beschadigd. Ook hier kan dat niet hersteld worden.

Een vinyl plaat (LP) bestaat uit materiaal dat opnieuw ongevoelig is voor elektromagnetische straling, en ook hier zit de informatie op een mechanische manier opgeslagen (de groeven in de LP).

Voor zowel CD/DVD als LP is er dus geen enkele beïnvloeding door de "electrosmog".

Wat zou kunnen is dat eventuele statische elektriciteit weggenomen wordt. Maar dat heeft geen invloed op de afspeelkwaliteit.

Wat ook kan zijn is dat de "koele" graniet de informatiedrager afkoeld. Voor een LP kan dat minimale invloed hebben, omdat vinyl temperatuur gevoelig is, voor een cd/dvd maakt dat niet uit, de uitleeselektronica zal dit compenseren.

Hopelijk brengt de uitleg enige verduidelijking.

MVG

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be