Groene waterstof wordt gezien als een oplossing voor de opwarming van de aarde. Bij de productie van groene waterstof komt echter veel warmte vrij. Waarom is het dan toch beter om te rijden met een waterstofauto?
Beste Saskia,
De hele discussie rond waterstof is een complexe problematiek. De reden waarom waterstof zoveel aandacht krijgt, is omdat het gezien wordt als een ideaal intermediair tussen hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, waterkracht) en allerlei toepassingen. De voordelen van waterstof zijn dat als het gebruikt wordt, het eindproduct water is (en geen koolzuurgas), dat het toelaat hernieuwbare energie langdurig chemisch op te slaan en dat het geproduceerd kan worden door elektrolyse uit water. Immers, de meeste hernieuwbare energie levert elektrische energie als eindproduct. Verder kan waterstof ook als chemische grondstof gebruikt worden om metalen te produceren (zoals staal). Het is dus een soort universele pasmunt die centraal aanwezig zou zijn in alle duurzame technologische activiteiten van de toekomst.
Waterstof produceren door elektrolyse van water is redelijk efficiënt; 75 tot 80% van de elektriciteit wordt omgezet naar waterstof, de resterende 15 tot 20% komt onvermijdelijk vrij als warmte. Naargelang de grootte van de installatie zouden er wel mogelijkheden zijn deze geproduceerde warmte verder in te zetten voor energiedoeleinden of kort verwarming in een warmtenet (misschien optimistisch :-) Dus dat warmte geproduceerd wordt in het proces is op zich geen nadeel. Bij de productie van elektriciteit met aardgas of kernenergie komen ook (misschien zelfs grotere) hoeveelheden warmte vrij. Ook bij waterstofproductie uit aardgas gaat ongeveer 35% van de aanwezige energie in methaan verloren als warmte.
Zouden we auto's best laten rijden op waterstof? Ik denk niet dat dit een goed idee is. Immers, als de elektriciteit van hernieuwbare bronnen komt is het voor auto's (niet vrachtwagens) beter de elektriciteit rechttsreeks te gebruiken door opslag in een batterij, in plaats van het eerst om te zetten in waterstof en dan in de auto (via brandstofcellen) terug om te zetten in elektriciteit. Dat zou een belangrijk energieverlies betekenen.
Voor vrachtwagens/bussen is dat een ander verhaal. Om het nodige vermogen te leveren zouden te veel batterijën moeten worden ingezet. Misschien worden vrachtwagens daarom uitgefasseerd ten voordele van elektrische treinen/trammen/trolleybussen en elektrische vrachtboten :-)
Ik hoop dat dit het soort antwoord is dat je zocht.
Vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.