Kan je zonnepanelen reinigen met gedemineraliseerd water?

Vito, 58 jaar
6 maart 2022

Ik heb zonnepanelen op een plat dak en kan ze zelf reinigen. Ondanks opzoekingswerk op Google ben ik er nog niet uit of gedemineraliseerd water gebruikt mag worden voor het reinigen van zonnepanelen. Gedemineraliseerd water is een stuk goedkoper dan osmosewater.

Antwoord

Dag Vito,

 

Fijn dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen! In deze dagen met veel zon en hoge energieprijzen, is het extra rendement van schone zonnepanelen natuurlijk meer dan welkom. Met dat doel voor ogen, is het inderdaad een goed idee om je zonnepanelen te reinigen, en het liefst met zeer zuiver water dat geen kalk of andere zouten bevat, zoals osmoswater.

Osmosewater is in feite een andere benaming voor gedemineraliseerd water. Sommige producenten van dit ultrazuivere water noemen hun product osmosewater, anderen noemen het gewoon demineraliseerd water, deminwater of demiwater. 'Gedemineraliseerd' betekent dat alle mineralen (zouten) en andere onzuiverheden er werden uitgehaald met bijvoorbeeld een ionenwisselaar of ultrafiltratie. De term 'osmose' duidt eerder op de werking van dit water: doordat het zo zuiver is, gaat het door osmose makkelijker onzuiverheden opnemen dan water waar al onzuiverheden in zitten.

Ik kan me voorstellen dat de term 'osmosewater' mogelijk beter klinkt en meer wordt aangeprezen, en daarom duurder wordt verkocht dan 'demiwater'. Maar het water is hetzelfde: het is ultrazuiver water dat makkelijk vuil absorbeert en geen aanslag of film achterlaat op je zonnepanelen. 

Je kan dus perfect demiwater gebruiken om je zonnepanelen (of ramen, auto...) te reinigen!

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Katinka Wouters

Werkzaam als wetenschapper in het kader van veilige en langdurige ondergrondse berging van radioactief afval.


Boeretang 200, 2400 Mol
http://www.sckcen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw