Kunnen we een overleden persoon gebruiken als bron van energie?

Niels, 29 jaar
28 februari 2022

De mens bestaat uit energierijke verbindingen. Zou het mogelijk zijn om deze energie efficiƫnt te herwinnen door bijvoorbeeld verbranding of een andere methode. Dit lijkt mij anders wel een zeer breed beschikbare bron van energie die nu verloren gaat.

Antwoord

Technisch is het mogelijk om de energie uit overleden personen gedeeltelijk terug te winnen. Vergisting wordt soms gebruikt om dierlijk afval om te zetten in biogas, dus het zou ook mogelijk zijn om dit met (delen van) mensen te doen. Het biogas dat zo ontstaat kan je daarna verbranden om warmte of elektriciteit te produceren. Een tweede optie is om de lichamen te verbranden en de vrijgekomen warmte te gebruiken voor verwarming. Dit wordt al in sommige crematoria gedaan. De grootste technische uitdaging is dat ons lichaam veel water bevat. Je kan dit vergelijken met erg nat hout. Daarbij moet je extra brandstof toevoegen om het overtollige water te kunnen laten verdampen. Netto is er dus eerder energie nodig i.p.v. dat er geproduceerd wordt. De energierecuperatie in crematoria dient dus eerder om het energieverbruik te verlagen dan om echt energie te produceren.

De grootste uitdaging is waarschijnlijk het sociale aspect. Het idee dat een lichaam van een geliefde in een vergister wordt gegooid samen met andere lichamen is voor velen een nachtmerrie. Dit wekt al snel beelden op van massagraven in oorlogstijden. De verbranding in crematoria met warmterecuperatie zou op minder weerstand stoten. 

Tot slot plaats ik het potentieel van deze energiebron in perspectief tegenover andere energiebronnen. Iedereen overlijdt slechts één keer in zijn leven en we worden gemiddeld ongeveer 80 jaar oud. Dit betekent dat iedereen in de maatschappij gemiddeld 1/80ste van een lichaam aan energie per jaar zou kunnen gebruiken. Een lichaam bevat grof geschat 1000 MJ energie dus er komt 12.5 MJ/jaar/persoon ter beschikking is. In België verbruiken we gemiddeld 180 000 MJ/jaar/persoon aan brandstoffen, dus de 12.5 MJ/jaar/persoon is maar een minuscuul deeltje hiervan (0.007%). Conclusie: energierecuperatie uit overleden personen kan nauwelijks andere energiebronnen vervangen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw