Vele bronnen beweren dat de piramies open poorten zijn naar planeten, is dit bewezen of is daar een andere theorie over?
Naar de planeten helemaal niet, maar er is wel een theorie dat de piramiden van Gizeh zouden verwijzen naar enkele sterren. Maar ook daar is vanalles mis mee.
De Egyptenaren bestudeerden wel degelijk zeer nauwkeurig de sterrenhemels en hoe die doorheen het jaar veranderden. Ze hadden die kalenders nodig, en bouwden genoeg verwijzingen ernaar in hun tempels, en schreven erover.
De drie piramiden van Gizeh, nabij Caïro, staan bijna perfect op een noord-zuidas, alleen de kleinste van de drie, die van Mykerinos, staat wat uit de as. Bovendien zijn de zijden van al die piramiden ook bijna perfect noord-zuid en oost-west georiënteerd.
in de jaren 1980 kwam een Belgische 'piramidoloog', Robert Bauval, met enkele opmerkelijke beweringen over de oriëntatie van de piramiden van Gizeh en de sterrenhemels van de Oudheid. Luchtschachten in de piramide van Cheops zouden verwijzen naar posities van de Poolster en Orion in 10 000 v. Chr. (hoewel de piramide uiteraard veel jonger is) en het grondplan van de drie grote piramiden zou overeenstemmen met de drie sterren uit de gordel in het sterrenbeeld Orion. Die laatste gelijkenis was overigens al opgemerkt door James Hurtak, in 1973. Bauval verwerkte dat idee tot een boek, 'The Orion Mystery' in 1994 en doopte zijn stelling tot de 'Orion Correlation Theory' (OCT). Met veel nattevingerwerk zouden andere Egyptische begraafplaatsen andere stukken sterrenhemel kunnen voorstellen, en de Nijl zelfs de melkweg.
Egyptologen beschouwen dit soort 'piramidologie' als pseudo-archeologie. De sterrenkundigen Krupp en Fairall berekenden dat de hoekgraden helemaal niet overeenstemmen maar 10 tot 12° verschillen, en dat de afwijking van Mykerinos zelfs moet gespiegeld worden om overeen te stemmen met die van de Mintaka-ster; ze merkten op dat als de Sfinx het sterrenbeeld Leeuw moest voorstellen, hij aan de verkeerde kant van de Nijl/Melkweg ligt; bovendien zijn onze huidige sterrenbeelden afkomstig uit Mesopotamië en waren ze niet onder die namen gekend in het Egypte van de Vierde Dynastie. Het lijkt op niet meer dan een geval van 'pareidolia', de menselijke neiging om visuele patronen te herkennen als zinvolle gehelen.
Wat hun argument niet hielp, is dat Bauval en andere piramidologen dat aanvulden met speculaties over verdwenen hoogtechnologische beschavingen, of aliens, en het was ook Bauval die de gelijkenis tussen het grondplan van de piramiden en een sterrenconstellatie oppompte tot de theorie dat de piramiden een 'gateway to the stars' zouden zijn geweest. Dat maakt dat hij eerder bij Dan Brown en von Däniken in de boekenkast hoort, dan bij ernstige Egyptologie.
In 1999 zond de BBC een kritische documentaire uit over de OCT, waarop Bauval samen met zijn collega Hancock 10 klachten indiende bij de Britse mediawaakhond BSC. In november 2000 verwierp die 9 van de 10 klachten, het 10de was dat hun weerlegging van één kritiek op de OCT was weggelaten. De BBC zond een aangepaste versie van de documentaire 'Atlantis Reborn' opnieuw uit in december 2000, die die ene weerlegging van een argument wèl toonde, maar even vernietigend bleef voor de pseudowetenschappelijke theorie over de piramiden als sterrenkaart.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.