Waarom kan het voedseltekort op aarde niet opgelost worden door modificatie?

Noa, 12 jaar
21 januari 2022

Antwoord

Een interessante vraag. Om te beginnen, wereldwijd gezien is er momenteel geen voedseltekort. Blijkbaar is er veel meer eten dan er nodig is om alle mensen op aarde te voeden. Honger is het gevolg van armoede, ongelijkheid en oorlog. Als je wil weten hoe dat precies werkt, kan je misschien nog een vraag stellen, want ik ben zelf eerder expert in de biotechnologie.

Er bestaat wel een zorg dat we in de toekomst niet genoeg eten hebben, omdat de wereldpopulatie nog steeds groeit en tegelijkertijd de klimaatsverandering ervoor zorgt dat landbouw op veel plaatsen het hard te verduren krijgt, door te veel of te weinig regen en nieuwe plantziektes bijvoorbeeld. In de toekomst is er waarschijnlijk zelfs eerder minder ruimte voor landbouw. Voor deze problemen zijn er gelukkig wel oplossingen die momenteel zelfs verder ontwikkeld worden door wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld.

Met modificatie neem ik aan dat je genetische modificatie van planten bedoelt? Dat is 1 manier om ervoor te zorgen dat je per plant bijvoorbeeld meer voedsel krijgt, of om een plant resistent te maken tegen een bepaalde ziekte. Genetische modificatie van planten gaat vaak maar over 1 of een paar verschillende genen in het genoom van de plant. Die verandering maken we dan in het labo, omdat ze op natuurlijke wijze, of via plantveredeling anders langer duurt. Dat is handig, maar zo'n modificatie is vaak maar een tijdelijke of onvolledige oplossing, want bijvoorbeeld de ziekte evolueert, of de grotere vruchten trekken nieuwe insecten aan,...  maar het is zeker een nuttige methode om in bepaalde omstandigheden toe te passen. De problemen in de landbouw zijn echt heel breed en onze aanpak van de problemen is dus ook best zo breed mogelijk. Er wordt bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar bodembehandeling, nieuwe, minder schadelijke pesticiden en herbiciden, hoe je best wel of niet je planten afwisselt of verschillende soorten door elkaar plant op een veld, of je je planten met beschermende bacteriën kan behandelen,... kortom er zijn nog veel manieren waarop we onze aanpak in de landbouw kunnen en zullen verbeteren.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw