Zijn de mineralen in een dooier vrije moleculen van chemische elementen of zijn ze gebonden in andere structuren?

Jean, 71 jaar
20 december 2021

Naar verluidt bevat de dooier van een ei behalve water, vetstoffen, proteïnen, vitaminen enzovoort, ook vele mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, selenium, en zo meer.
Vraag (van een leek): zitten die chemische elementen daar in "losse" moleculaire (atomaire) vorm, of zijn ze "verpakt" in andere biologische verbindingen? Een beetje dom geformuleerd: kan het ijzer in het eigeel "roesten", of met een magneet aangetrokken worden?
Dank !

Antwoord

 Beste Jean,

Een kort antwoord is dat ze niet in een atomaire of losse vorm aanwezig zijn, of toch niet allemaal. Eenvoudige elementen zoals natrium of kalium zijn "vrij" aanwezig als ionen, immers natrium en kalium zijn als zuiver element zo reactief dat ze onmiddellijk omzetten naar hun kat(1xpositieve)ionen. Eigenlijk komen ze dan voor als zouten en zeer waarschijnlijk is het Cl an(1x negatief)ion het tegenion. 

Andere elementen komen meestal voor in een gebonden vorm als complex met een organisch moleculen, bv voor ijzer dat dan ook als een (2+ of 3+) kation voorkomt in een complex met een haem-groep  (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Heemverbinding), en zo is het eigenlijk al "geroest" (=geoxideerd) als je wil en zal het niet meer door een magneet aangetrokken worden. Een ander voorbeeld is het vitamine B12 dat een kobalt kation bevat in een organisch complex met een behoorlijk ingewikkelde structuur (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B12). Nog een ander voorbeeld dat je aanhaalt is selenium dat covalent gebonden voorkomt in aminozuren die normaal zwavel bevatten zoals cysteïne en methionine, selenium vervangt dan het zwavel atoom in deze organische verbindingen. Allezins komen al deze elementen die afgeleid zijn van metalen zolas Ca, Mg, Zn etc  altijd voor als kationen en niet in hun zuivere (metalische vorm) en zijn ze vaak gebonden als onderdeel van een organische verbinding.

hopelijk voldoet dit antwoord je verwachtingen

vriendelijke groeten

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw