Waarom hebben astronauten ruimtepakken aan?

Rosie, 6 jaar
8 september 2021

Antwoord

Beste Rosie,

Er zijn drie redenen waarom een astronaut een ruimtepak aan heeft: (het gebrek aan) lucht, druk en temperatuur.

Laten we beginnen bij de lucht. Lucht is hetgeen je constant inademt. Je longen nemen zuurstof op uit de lucht. Die zuurstof hebben we nodig, anders werkt ons lichaam niet. Net als duikers moeten astronauten dus hun eigen lucht meenemen, want in de ruimte is er namelijk geen lucht.

Dan het tweede probleem: de druk. Druk voel je onder andere als er iemand in je arm knijpt. Maar je lichaam drukt ook tegen je huid. Hier op aarde vormt dat geen probleem: daar drukt de lucht tegen, en blijft alles netjes op zijn plek. Maar in de ruimte is er geen lucht, en dus ook geen druk. Je lichaam zou helemaal opzwellen en je zou jezelf snel heel ziek voelen. Het ruimtepak zorgt ervoor dat er voldoende tegendruk is zodat je lichaam niet gaat opzwellen.

Het laatste probleem dat het ruimtepak moet oplossen, is de temperatuur. Als het donker is in de ruimte, dan daalt de temperatuur al snel meer dan 100 graden onder het vriespunt. Onze arme astronaut zou dus bevriezen. Aan de dagzijde heb je dan weer het omgekeerde probleem: daar loopt de temperatuur op, en zou onze astronaut zich verbranden. Het ruimtepak houdt de temperatuur stabiel op een aangenaam niveau.

Waarom moeten astronauten dan geen ruimtepak dragen als ze in hun ruimtetuig zitten? Omdat daar het ruimtetuig ervoor zorgt dat de lucht, druk en temperatuur op peil blijft.

Veel succes nog met je verkenning van de ruimte! 

Reacties op dit antwoord

  • 13/10/2021 - Rosie (vraagsteller)

    Dankuwel voor het te zeggen!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ing. Stijn Calders

ruimteweer en meteoren

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw