Waarom geen top 4 of enkel goud? Ook in niet-sportzaken wordt vaak van een top 3 gesproken. Vanwaar het belang aan de beste 3?
Dag Jan, wat een leuke vraag! Het antwoord ligt bij de Olympische Spelen, en vooral bij het spannend maken van de zogenaamde 'tweede' finales.
Bij de Antieke Spelen waren er geen medailles, enkel olijfkransen, die bovendien enkel en alleen aan de winnaars werden uitgereikt.
Bij de moderne Olympische Spelen werd eerst geëxperimenteerd. Bij de allereerste bijvoorbeeld, in Athene in 1896, kreeg de winnaar een zilveren medaille (met een laurierkrans) en de opvolger een koperen medaille (met een olijvenkrans). Dat systeem werd in Parijs in 1900 grotendeels gevolgd, met drie grote verschillen: het oxidatiegevoelige koper werd vervangen door brons voor de tweede in rang, de medailles waren voor één keer rechthoekige plakken, en in verschillende competities werden naast de medailles ook bekers, trofeeën en zelfs geldprijzen uitgereikt, soms ook voor de derden in rang en soms ook ter vervanging van medailles. In St-Louis in 1904 werden voor het eerst gouden medailles uitgereikt, schoven zilver en brons op naar respectievelijk de tweede en de derde in rang en werd het medaillesysteem terug gelijkgetrokken voor alle disciplines.
Dat systeem werd sindsdien behouden. De voornaamste argumenten zijn
Een paar leuke weetjes:
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.