Beste, Ik heb deze steen gevonden in makarska, Kroatië. Het een beetje op een kikkervisjes of zoiets. Ik denk dat dit een fossiel is. In de bijlage zijn er 3 foto's met een macrolens genomen, de plaats tussen 2 streepjes op de lat is gelijk aan 1 mm. Op de 1 van de foto's kunt u zien dat het (kopje?), op de voorkant verbonden is met het (staartje?) op de achterkant. Weet u welk fossiel dit is? Mvg, Vid
Beste Vid
Ik zie maar één foto (met de steen tussen je vingers) en die is voldoende duidelijk om te zien, dat het een leuk gepolijst steentje is, maar helaas geen fossiel. Ik vermoed dat je de steen op het strand gevonden hebt. Als een steen de hele tijd in de branding heen en weer rolt over andere stenen en zand, wordt de steen steeds verder afgerond en soms zelfs heel glad, zoals jouw steen.
De patronen die jij in de steen ziet worden waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende laagjes die in de steen aanwezig zijn. Door de erosievorm krijgen die laagjes een wat grillig patroon.
Misschien zitten er wel microfossielen in de steen, maar die zijn dan niet groter dan 1 mm en dus alleen met een loep of microscoop te zien.
Beste Vid Bij het antwoord kan ik nu wel alle drie de foto's zien en tot mijn grote verrassing is op foto 3 daadwerkelijk een microfossiel te zien. In dit geval gaat het om een bijzonder groot microfossiel, een zogenaamde grootforaminifeer. Foraminiferen zijn ééncellige organismen die meestal een kalkschaaltje vormen en die in open zee en op de zeebodem leven. Deze foraminiferen zijn meestal niet groter dan een halve millimeter, maar jouw grootforaminifeer is veel groter, ongeveer 1 cm in doorsnede. Meer specifiek is het een zogenaamde Nummuliet ("muntsteentje"). Zoek die naam maar eens op. Deze organismen kwamen zo'n 50 miljoen jaar geleden rond de Middellandse zee erg veel voor, ook in de regio die vandaag Kroatië heet. Sommige gesteenten die daar voorkomen bestaan bijna volledig uit deze fossielen: nummulietenkalksteen. Losse nummulieten worden soms ook wel in België gevonden, vooral in het westen van Vlaanderen. Ze leefden tijdens een geologisch tijdvak (Eoceen) waarin de aarde veel warmer was dan tegenwoordig. Wij doen toevallig ook klimaatonderzoek aan nummulieten. Hoe dat zit kun je hier lezen: https://ees.kuleuven.be/geology/biogeology/ Bewaar je steentje maar goed. Ik vind hem prachtig!
Hartelijk dank
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!