Waar komt stoofvlees vandaan?

Willem, 22 jaar
2 juni 2021

In het Frans heet stoofvlees 'carbonade flamande', dus vroeg ik mij af of dit dan iets Vlaams is. Echter is het ook populair in Frans-Vlaanderen waardoor ik zou denken dat die 'flamande' slaat op het graafschap Vlaanderen. Waar komt stoofvlees dus vandaan?

Antwoord

Ik ben geen culinair expert, verre van, maar het 'Vlaamse' aspect van het Vlaamse stoofvlees zit in de biersaus, waar men in de Bourgogne bijvoorbeeld de vleesbrokken eerder in wijnsaus stooft.

Zeker voor gerechten werd de term vrij los gebruikt, los van staatkundige grenzen: Vlaams kon betrekking hebben op alle gewesten waar bier in de bereidingen werd gebruikt, dus ook in Frans-Vlaanderen, Zeeland, Brabant, Holland, Loon...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw