Hoe komt het dat er een heelal is ontstaan? Want dan moet er toch iets anders geweest zijn dat ervoor heeft gezorgd dat het heelal ontstaan is? En hoe is dat dan ontstaan?
Stel dat (we wisten dat) het heelal niet eens in het verleden was ontstaan, maar dat het er altijd was geweest. Dan had je kunnen vragen: hoe komt het dat het heelal er altijd is geweest? Het is altijd mogelijk, eenvoudig eigenlijk, na elk antwoord op een vraag, om een nieuwe 'waarom vraag' te stellen. En het gebeurt wel eens dat we daar een redelijk antwoord op kunnen formuleren, met dan wel als gevolg een nieuwe waarom-vraag. Uiteindelijk komen we toch terecht bij het fundamentele mysterie van het bestaan.
Wetenschap gaat niet enkel over antwoorden te geven op vragen, het gaat ook over nadenken om de goede vragen te stellen. Als we het vandaag hebben over het ontstaan van het heelal, hebben we het ook over het begin van de tijd en het ontstaan van de ruimte. Wij zijn geboren in het heelal, voortgebracht erdoor, en dus ook ons denken en onze taal zijn ons gegeven door het heelal. Het is via dit heelal dat we ruimte en tijd hebben leren kennen. Kunnen we dan zeggen dat er iets voor moet geweest zijn, dus voor onze tijd begonnen was, of stuiten we daar op de limiet van wat we kunnen weten?
Je bent tien jaar, tien jaar in de tijd dus. Je weet dat er al tien jaar lang tijd is geweest. Maar mag je daaruit besluiten dat er altijd tijd is geweest?
Maar het is heel goed dat je die vragen stelt. Want door nieuwsgierig te zijn geraken de mensen verder. Maar telkens wanneer ze denken dat ze het allemaal weten, stort het bouwwerk ineen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.