Zeker!
Aan het westelijk front was hun inzet eerder beperkt:
Maar elders werden nog volop bereden cavalerietroepen ingezet: in het Midden-Oosten en Palestina, waar aanzienlijke afstanden snel moesten overbrugd worden, zetten zowel de Ottomanen als de Britten, Indiërs, Australiërs en Nieuw-Zeelanders volop troepen te paard (en op kamelen!) in, en waren er nog heuse cavalerieslagen, bijvoorbeeld in de Derde Slag om Gaza in 1917.
Ook op het oostelijk front waren cavalerietroepen cruciaal omdat de frontlinie er veel meer beweeglijk was, en werden ze zowel door Rusland, Duitsland als Oostenrijk-Hongarije volop ingezet. Cavalerietroepen bleven er de rol van snelle stoot- en verkenningstroepen vervullen, ondanks de kortstondige passage van Belgische gepantserde motorvoertuigen. In 1916 werd zelf nog een extra Duits cavaleriekorps opgericht, omdat de vraag naar bereden troepen op het oostelijk front zo groot was. Een bekend voorbeeld van een Oostenrijks cavalerist aan het Oostfront was Paul Wittgenstein die in Galicië zijn rechterarm verloor, waarna hij toch nog een carrière als concertpianist verderzette.
Al vóór de Eerste Wereldoorlog werden er bedenkingen gemaakt bij de functie van frontale cavaleriecharges. In de Krimoorlog, de Frans-Duitse oorlog en de Boerenoorlogen bleek dat verbeterde vuurwapens zo'n charge kon stoppen. Toch waren cavalerietroepen nog heel erg functioneel in 1914: ze waren snel in te zetten, konden verkenningen uitvoeren en waar nodig paniek zaaien. Pas gaandeweg werd duidelijk dat loopgraven, prikkeldraad, machinegeweer en ontbering ook die voordelen teniet deden. Ook andere technologie zorgde ervoor dat bereden cavalerie na 1918 heel uitzonderlijk werd: in de Slag bij Tannenberg in 1914 werden de Don-kozakken schaakmat gezet door snelle verplaatsingen van Duitse infanterie per trein en een vlotte radiocommunicatie in de Duitse legerleiding.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.