Bestaat dat, een zeevarken?

Chris, 14 jaar
14 januari 2021

Elk dier heeft een 'zeevariant'. Zeepaard, zeekoe, zeehond... maar bestaat er ook een 'zeevarken'?

Antwoord

Beste Chris,

Ja er bestaat inderdaad een groep van dieren die men "sea pigs" noemt. He gaat om de soorten van het zeekomkommergeslacht Scotoplanes. Soms worden ook verwante geslachten zoals Amperima, Peniagone of Protelpidia "sea pigs" genoemd. De bekendste soort is Scotoplanes globosa. Het zijn allemaal diertjes die in de diepzee leven op diepten van minstens 1000 m, maar dikwijls nog veel dieper (ze kunnen tot op bijna 7 km diepte leven!). Sea pigs kunnen tot 15 cm groot worden en zijn min of meer doorzichtig. De diertjes leven dikwijls in groep (soms tot 600 individuen samen) en voeden zich met organisch afval in het slib op de zeebodem. Soms worden deze diertjes door bepaalde diepzeeschaaldieren (bv. krabben) gebruikt als beschermings- of ontsnappingsmiddel tegen rovers (zie videootje). 

In bijlage stuur ik je nog wat achtergrondinformatie en enkele videootjes om je de diertjes voor te stellen. Spijtig genoeg is het allemaal in het Engels, maar hopelijk is dat geen al te groot probleem.

Misschien nog wel een ding: hoewel de naam "sea pigs" voor deze diertjes is ingeburgerd in het Engels, is dat nog niet zo voor de naam "zeevarken" in het Nederlands. 

Hopelijk ben je met dit antwoord verdergeholpen en geven de videootjes toch een idee over deze diertjes.

Vele groeten,

Thierry Backeljau

KBIN

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw