Ik hergebruik het afvalwater van mijn wasmachine voor het begieten van de gewassen in de moestuin. Dat is dagelijks gemiddeld 60 tot 100 liter (afhankelijk van hoeveel machines was per dag). Vraag 1: is dit afvalwater slecht voor de bodem? Vraag 2: kan het kwaad om de groenten te eten van de planten die hiermee begoten zijn? Ik probeer sowieso dat water niet te gebruiken voor bladgewassen, zoals sla, maar wat in het geval van vruchtgewassen zoals courgettes, tomaten, boontjes enz.?
Beste Hilde,
Het is goed dat je deze vraag stelt, want er is een duidelijk antwoord: het is géén goed idee om het afvalwater van je wasmachine te gebruiken in de tuin.
Langs de ene kant heb je het wettelijk aspect: over praktisch heel Vlaanderen geldt de zuiveringsplicht, en moet alle afvalwater (inclusief dat van de wasmachine) gezuiverd worden. Ofwel via de riolering, ofwel via een individuele zuiveringsinstallatie (de zogenaamde IBA). Enkel als je in een straat woont waar wel riolering gepland is, maar nog niet gerealiseerd, kan het nog voorkomen dat afvalwater ongezuiverd het milieu in komt.
Langs de andere kant heb je het ecologisch aspect: via je moestuin komt het water van de wasmachines in het milieu terecht. Afvalwater van wasmachines kan schadelijke stoffen bevatten voor het milieu, zoals fosfaten (ook al worden die steeds minder gebruikt in wasmiddelen), plasticdeeltjes (de microscopische vezels van synthetische kledij) en detergenten (die een slechte invloed hebben op de waterdoorlaatbaarheid van de bodem).
In een aantal landen worden mensen specifiek aangemoedigd om wasmachinewater te gebruiken in de tuin, zoals in Australië, Israël en de VS. Maar dit gaat telkens om plaatsen met een extreem watertekort. Ze staan er nog niet ver genoeg (politiek of wetenschappelijk) om de vervuiling aan te pakken die ze hiermee veroorzaken. De landen van Europa hebben, via de zuiveringsplicht, ervoor gekozen om dit niet te doen.
Los van dit alles vind ik het bewonderenswaardig dat je water wil recupereren. Op een aantal plaatsen in Vlaanderen hebben we met steeds erger wordende watertekorten te maken. In mijn ogen zijn er enkele dingen die je als particulier kan doen om water te besparen:
- Regenwater gebruiken voor alles waar je geen drinkwater voor nodig hebt: schoonmaak, toiletten spoelen, en vooral de tuin levend houden tijdens droge periodes
- Water opvangen dat nog te 'goed' is om weg te gieten, zoals het water waar je groenten mee gespoeld hebt, kookwater van groenten (zonder zout!), ... Persoonlijk vang ik het water van mijn douche op terwijl ik wacht tot het warm wordt, en geef ik daarmee mijn planten water. Ik ken mensen die hun wc doorspoelen met al het water dat ze zo opvangen, maar dan moet je wel bereid zijn om telkens met emmers in de weer te zijn.
- Er bestaan installaties die het zogenaamde "grijswater" (van wasmachine, lavabo's, bad en douche) zuiveren om te hergebruiken, maar zulke installaties zijn vaak duur en eerder voordelig voor grote woonblokken, niet voor individuele woningen.
- De beste besparing is uiteraard gewoon minder water gebruiken. Gazons hoeven niet besproeid te worden, bruin gras wordt vanzelf weer groen van zodra het regent. Auto's hoeven niet persé gewassen te worden. Douchebeurten kan je gerust een dagje overslaan. Kleren, lakens en handdoeken kan je vaak nog een dagje langer gebruiken, zodat je niet te vaak hoeft te wassen. WC's hoeven niet elke keer doorgespoeld te worden, en zo voort.
Ik formuler dit heel vrijblijvend, en het kan goed zijn dat je bovenstaande tips al ergens anders gehoord hebt. Het gaat er om dat je bewust kiest om water te sparen en je goed voelt bij welke keuze je ook maakt, want je moet het uiteraard ook kunnen volhouden.
Met vriendelijke groeten,
Francis
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa, Microbiële eiwitten