Hoe lang duurt het voor een vogeltje dat we in de tuin begraven hebben een skelet is?

Matisse, 11 jaar
9 april 2020

wij hebben dat vogeltje vorige jaar dood gevonden en begraven in onze tuin.

Antwoord

Beste Matisse,

Als jullie vorig jaar een dood vogeltje begraven hebben dan is er op dit moment enkel nog een skelet van over (als er nog iéts van over is).

Eigenlijk duurt het meestal niet zo lang om van een volledig dier naar enkel het skelet te gaan.

Hoe lang het juist duurt hangt af van verschillende dingen:

- Hoe groot is het dier? (Bij een mees gaat het sneller dan bij, zeg een duif of een struisvogel.)

- Waar is het begraven? (In een vochtige bodem met veel leven, zoals bacteriën en wormpjes, in gaat het sneller dan in een droge zandbodem waar niet veel in leeft.)

- In welke toestand is het dier? (Met huid en haar duurt langer dan een dier dat geen vel meer heeft.)

- Hoe warm is het? (Een dier dat in de winter onder de grond terecht komt kan langer onveranderd blijven liggen dan in de zomer.)

 

Het begraven heeft heel wat nadelen:

- Je moet het terugvinden.

- Het skelet wordt vuil door de grond waarin het ligt.

- Je kan moeilijk zien hoever het er al mee staat. (Als je te lang wacht blijft er, zeker bij kleine dieren, misschien niets meer van over.)

- Door het gewicht van de grond op het dier kunnen er makkelijker beentjes (of de schedel) stuk gaan.

Er zijn veel betere manieren om van volledig dier naar enkel het skelet te gaan:

Als je niet vies bent van een geurtje:

- Je kan het dier in aan glazen bokaal doen en zo een tijdje open en buiten laten staan. Sommige vliegen en kevers eten vlees of leggen hun eitjes op vlees waarna hun larven het vlees opeten.(Enkel opletten dat het niet te snel uitdroogt dus af en toe met water besprenkelen.)

Als je niet vies bent van een geurtje en bloed:

- Je kan voor je het dier in een bokaal doet met een scherp mesje het vel en zo veel mogelijk vlees er af halen voor je het in een bokaal aan de vliegen en kevers serveert.

Als je vies bent van geurtjes en van bloed (deze manier is de beste, snelste met het beste resultaat, volgens mij):

- Je kan het dier in een bokaal doen met water en een lepel BIOTEX (het waspoeder, enkel dit merk) en dan sluiten en goed schudden. In dit wasproduct zitten er stoffen (enzymes) die er voor zorgen dat het vlees oplost (verteert) en zeep dat er voor zorgt dat het vet oplost. Als het water in de bokaal tussen 30 en 40°C kan blijven werkt het het snelste, op een warm plekje zetten dus.

Om de paar dagen het water en wasproduct verversen. In het begin stinkt het wel maar na een paar keer verversen wint het wasproduct het van de andere geurtjes.

Afhankelijk van hoe vaak je ververst en hoe warm het is, of je eerst vliegen en kevers hebt laten dineren en of je het vel en vlees hebt weggesneden, kan het sneller of langzamer gaan.

Aan het einde kan je altijd met een beetje verdund zuurstofwater (verkrijgbaar in de apotheek onder andere) het skelet ontsmetten en nog een beetje bleken, maar niet te lang, een uurtje of zo. 

Er zijn nog meer manieren: afkoken, koken in HCl, bijtend soda, in water zonder iets,... (deze methodes hebben elk hun voor- en nadelen).

 

Opgelet met beschermde dieren

Er sterft al wel eens een wild dier in je tuin of langs de weg, zomaar van ouderdom of ziekte, dat is natuurlijk (vaak ook in het verkeer, niet natuurlijk, wel jammer). Je kan van zo'n dood dier het skelet prepareren of het vel opzetten, als aandenken of omdat het gewoon interessant is om skeletten enzo te bestuderen. Denk er wel aan dat veel wilde dieren beschermd zijn, zo zijn bijvoorbeeld alle zangvogels en heel wat andere vogels beschermd, als ook alle amfibieën,  reptielen en veel zoogdieren. 

De wet zegt: Je mag geen beschermde dieren doden! Hierop wordt streng toegezien, er staan soms zware straffen op. Maar hoe weet 'de wet' dat het dier dat jij in je tuin vond niet door jou gedood is? Dat kan jij niet bewijzen, of toch?

Je zou met het dier naar een dierenarts kunnen gaan om de doodsoorzaak te achterhalen, de dierenarts kan dan verklaren dat het dier waarschijnlijk door een natuurlijke oorzaak of het verkeer gestorven is. Dit lijkt misschien omslachtig voor een beestje dat je zomaar in je tuin vond, maar je moet weten dat er heel wat mensen opgezette dieren en skeletten leuk vinden. Er zijn mensen die iemand anders zouden betalen om zo'n skelet of opgezet dier te prepareren voor hen. En als er geld te verdienen valt, dan willen sommige mensen soms dingen doen die niet goed zijn voor dieren, dat kan je je wel voorstellen.

Wat we natuurlijk zeker niet willen is dat er mensen opzettelijk dieren zouden vangen en doden om hen op te zetten of het skelet te prepareren, zo zouden er veel wilde dieren onnodig kunnen sterven en zelfs volledig uitsterven. 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw