Wat is de gevaarlijkste dino op aarde?

Arben, 8 jaar
1 april 2020

Er is een nieuwe dino gevonden...

Antwoord

Beste Arben

Bedankt voor je leuke maar best moeilijke vraag. Waarom is die vraag moeilijk? Dat zit zo.

Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo’n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor. Maar wat als je dezelfde vraag aan een vlieg zou stellen?

Dan zou er geen antwoord komen. Vliegen kunnen niet praten. Maar stel nu dat die vlieg wel zou kunnen praten, dan zou die vlieg misschien met een piepstemmetje zeggen "die grote libelle die hier elke dag rondvliegt vind ik doodeng". T-rex is daarentegen totaal ongevaarlijk in de ogen van die vlieg. Die heeft wel beter te doen dan op vliegen te jagen. Het is dus maar hoe je het bekijkt.

Welk dieren vind jij zelf het gevaarlijkst? De groep leeuwinnen die na een korte achtervolging een jonge zebra bespringen, verscheuren en oppeuzelen (samen met die luie meneer leeuw)? Of toch eerder de wolven die urenlang een hert achtervolgen en uiteindelijk hetzelfde doen? Voor die zebra of dat hert is dat ongetwijfeld heel eng, maar een regenworm interesseert dat allemaal niks. Die heeft meer te vrezen van een mol. Een mol? Ja, een mol is een gevaarlijk roofdier, maar alleen voor kleine beestjes in de grond.

Je kunt dit ook nog heel anders bekijken: alle dino's zijn zo namelijk zo dood als een dodo. Er is er dus geen een echt gevaarlijk. Hoewel. Sommige wetenschappers zijn van mening dat vogels eigenlijk dino’s met vleugels en veren zijn. Die vogels hebben voorouders die tegelijk met T-rex en Triceratops leefden, zoals bijvoorbeeld deze vreemde Maastrichtse vogel die de voorouder van alle kippen en eenden zou kunnen zijn. De “echte” dino’s zoals T-rex en Triceratops en nog veel meer dieren, stierven 66 miljoen jaar geleden uit, nadat een enorme meteoriet (of eigenlijk een planetoïde) uit het heelal bij het plaatsje Chicxulub in Mexico op de Aarde insloeg. Sommige dino-vogels overleefden de enorme klap wel, net als sommige zoogdieren.

Als vogels dino’s zijn, komen we via een omweg toch weer terug uit bij de regenwormen, want ook een merel-osaurus lust natuurlijk graag vette regenwormen. De merel, een gevaarlijke dino.. Dat is toch niet helemaal het antwoord dat je in gedachten had, hè? 

Zo Arben, het antwoord is wat langer en moeilijker geworden dan je misschien verwachtte. Ik had dit ook niet voorzien. Maar zo heb je heel wat om over na te denken. Je kunt je vraag en het antwoord ook online delen met je vriendjes en vriendinnetjes, nu je niet echt met hen kunt spelen. Dat nare Corona-virus toch. Je hoort bijna niks anders meer. Bah!

Als je dit over 10 jaar allemaal nog steeds erg interessant vindt, dan kun je misschien gaan studeren om paleontoloog, geoloog (zoals ik) of bioloog te worden en kun je hierover nog véééél meer leren. Ga - zodra het weer kan - ook eens naar een museum in Brussel, Maastricht of Leiden om de machtige skeletten van dino’s van dichtbij te bekijken.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in de tuin zitten of in een park of bos wandelen en fluitende dino’s tellen. Veel plezier!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be