De snelheid van een raket hangt af van waar je ruimtetuig naartoe wil. Het Internationaal Ruimtestation ISS vliegt tegen 27.600 km/u rond de aarde. Astronauten en cargo die naar het ISS willen, moeten dus ook die snelheid halen. (Het ISS vliegt trouwens op een goeie 400 kilometer boven het aardoppervlak, en maakt elke 92 minuten een rondje rond de aarde.)
De astronauten van Apollo 10 hebben het snelheidsrecord voor een bemande missie op hun naam staan: bij de terugkeer in de aardatmosfeer had hun ruimtetuig een (begin)snelheid van 39.897 km/u.
Wil je ontsnappen van de aantrekkingskracht van de aarde, dan heb je een snelheid hoger dan 40.270 km/u (de zogenaamde ontsnappingssnelheid) nodig. De maximumsnelheid bij lancering van New Horizons, een ruimtetuig dat vorig jaar langs de dwergplaneet Pluto vloog, was 58.536 km/u.
Ik wil ook even vermelden dat naast de snelheid ook de versnelling (verandering van snelheid) een rol speelt. Sommige raketten kunnen enkel voor onbemande missies gebruikt worden omdat hun versnelling te hoog is voor mensen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.