Is kanker een fout in het DNA?
Het immuunsysteem is er op gericht eigen weefsels van "niet eigen" te onderscheiden. Niet eigen zijn in de eerste plaats virussen, bacterieën en parasieten - die worden door het immuunsysteem bestreden. Het coronavirus is daar het meest recente voorbeeld van. Kankercellen verschillen enigzins van lichaamseigen cellen en worden gedeeltelijk als "vreemd" herkend - om het heel simpel te stellen. Het immuunsysteem geeft dus ook een zekere bescherming tegen kanker. Er zijn nog verschillende andere aspecten
1) Bij transplantatie wordt ook niet eigen (maar wel menselijk) weefsel ingeplant, zoals nieren, hart en lever. Vaak is er medicatie nodig om de afweer (het immuunsysteem) te onderdrukken. Een van de bijwerkingen (vooral van de oudere medicatie) is een verhoging van het risico op kanker. Dergelijke patiënten moeten dus goed worden opgevolgd.
2) Tegenwoordig heeft immuuntherapie ook een grote rol gekregen in de behandeling van kanker. Er wordt dus gebruik gemaakt van de natuurlijke werking van het immuunsysteem. Maar dat vergt zeer veel bewerkingen en is erg duur. Immuuntherapie helpt niet tegen alle kankers en werkt ook niet altijd genezend maar er is wel een grote vooruitgang.
3) Sommige genen (met defect DNA) zoals BCRA1 en BCRA2 kunnen worden overgeërfd. Als je een van beide hebt als vrouw is er een verhoogde kans op borstkanker. Als je beide hebt is de kans op borstkanker bijna 100%. Vele andere fouten in het DNA van kankercellen worden niet overgeërfd maar ontstaan tijdens het leven door kankerverwekkende stoffen en straling. Hierdoor ontaarden normale cellen in kankercellen. Dat gebeurd vaak in een hele reeks van stappen en soms is dat ook de reden waarom kankercellen resistent worden aan chemotherapie. Soms kan dat ook een aangrijpingspunt zijn voor immuuntherapie.
Het verrhaal is dus heel complex en momenteel nog erg onvolledig gekend.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.