Bloeddruk opmeten, dan krijg je twee waarden, onderdruk en bovendruk. Maar wat is een precies goede bloeddruk, en waarmee, of met wie/wat wordt dat vergeleken? Wie heeft bedacht dat de waarden precies goed moeten zijn, bij ieder mens hetzelfde, mensen zijn toch niet allemaal even groot/zwaar enz. Wat bij de ene een goede bloeddruk is, is bij de ander misschien te hoog ofwel te laag?
Beste Monique,
Bij een bloeddrukmeting pomp je de manchet rond je arm op met een pompje tot zo'n druk dat er geen bloed meer naar of weg van je arm kan stromen (je bloedvaten worden tijdelijk dichtgeknepen). Daarna wordt de druk beetje bij beetje verminderd tot er weer bloed doorkan. De hoogste druk waarbij er toch weer bloed begint te passeren is je bovendruk. Deze komt min of meer overeen met de hoogste druk die er in je slagaders en in je hart optreedt. De druk in je hart en bloedvaten verandert continu, afhankelijk van de pompbeweging van je hart. Bij deze bovendruk passeert het bloed enkel in de nog half samengeknepen bloedvaten op het moment dat de druk van je hart hoog genoeg is. Daarna wordt de druk verder verminderd tot je slagader van je arm weer heel de tijd met bloed gevuld is. Dan is de druk in je slagaders en je hart de hele pompbeweging van het hart door groter dan de druk in de manchet. Dat is de onderdruk.
Samengevat komen bovendruk en onderdruk dus min of meer neer op de hoogste druk en de laagste druk die aanwezig zijn in je hart en slagaders tijdens de hele pompbeweging van je hart. Hoe hoger die drukken zijn, hoe meer lastiger het hart het heeft om het bloed rond te pompen. Vandaar dat een hoge bloeddruk belastend is voor het hart en bloedvaten en dat een te hoge bloeddruk één van de oorzaken van hartaandoeningen is. Anderzijds, bij een te lage druk ben je gevoelig aan flauwtes, typisch als je te snel opstaat uit je bed of stoel omdat het hart zich enkele seconden moet aanpassen om het bloed bij deze lage druk rondgepompt te krijgen.
Die drukken worden al sinds lange tijd gemeten, en zo weten we wat de gemiddelde waarden zijn voor onderdruk en bovendruk in de bevolking. De waarden die goed of slecht zijn voor je gezondheid, zijn bepaald aan de hand van grote studies met heel veel patiënten, waarbij gekeken is bij welke bloeddruk meer hart- en vaatziekten, meer overlijdens, enz. voorkomen. Men heeft bij die grote groepen mensen duidelijk gezien dat er vanaf bepaalde bloeddrukken bij iedereen een verhoogd risico op ziekte en vervroegd overlijden is. Vandaar dat artsen proberen met medicatie en/of advies over gezondere voedingsgewoonten de bloeddruk onder een bepaald niveau te houden.
Er zit heel veel variatie op de bloeddruk van mensen. Welke bloeddruk je hebt hangt enerzijds af van aangeboren factoren waar je niets aan kunt doen, en anderzijds van factoren die bepaald worden door je gedrag (je eetpatroon, roken, drinken, beweging, ...). De ene mens zal het gemakkelijker hebben om zijn bloeddruk binnen de perken te houden dan iemand anders omdat hij van de natuur geen aanleg voor een hoge bloeddruk heeft meegekregen. Maar het is niet omdat men een aangeboren aanleg heeft voor een hoge bloeddruk, dat deze voor de persoon in kwestie gezond is. Gelukkig lukt het bij de meeste mensen om met gezonde leefgewoonten en aangepaste medicatie de bloeddruk binnen een aanvaardbaar niveau te krijgen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.