Ik wil dit weten omdat er veel verhalen zijn over hoe de mens is ontstaan, zoals de geesten die ons hebben laten leven. Maar is er maar één waar? Welk verhaal is waar?
Beste Isabelle, ik vrees dat dat verhaaltje van die ‘geesten’ een verzinsel is. Geesten bestaan namelijk helemaal niet (toch niet in de zin van iets dat spookachtig zou zijn), tenzij in de verbeelding van veel mensen.
Dus, als mens niet ontstaan zijn door geesten, waar komt hij dan wel vandaan? Je zal het misschien raar vinden, maar de mens is een diersoort (zoals een andere diersoort, alleen beetje slimmer) die ontstaan is uit een andere diersoort (als gevolg van evolutie). Héél lang geleden, ongeveer 8 miljoen jaar geleden, leefde er namelijk in Afrika, ter hoogte van de evenaar, een groep van apen (eigenlijk mensapen) die zeer sterk gelijkaardig moeten zijn geweest aan chimpansees. Deze mensapen leefden in de wouden van Afrika. Ongeveer 8 miljoen jaar geleden is een deel van die groep mensapen echter verplicht geworden om te gaan leven in een omgeving die steeds droger en droger werd, waardoor er niet zoveel bomen meer waren om in te klimmen en vruchten om uit te halen. Ze moesten dus op zoek naar ander voedsel, en zich daarbij op een andere manier voortbewegen (want klimmen van de ene boom naar de andere ging niet meer). Gedurende de daaropvolgende miljoenen jaren geraakten die mensapen meer en meer aangepast aan dat droger klimaat, dankzij het feit dat ze langzaam aan veranderingen vertoonden die voordelig waren. Zo begonnen ze op twee benen te lopen over de grond (ipv op handen en voeten) en kregen ze stevigere tanden om zich te voeden met het harder voedsel dat daar te vinden was (zoals wortels en zo). Doordat ze op hun voeten liepen, hadden ze hun handen niet meer nodig om zich voort te bewegen, wat handig was om bijvoorbeeld voedsel te dragen. Maar dit was eveneens nuttig om de handen ook te gebruiken om bijvoorbeeld werktuigen te gebruiken om op jacht te gaan (bvb met stenen op andere stenen slaan, waardoor er scherpe randen werden gemaakt zodat die steen als een mes kon gebruikt worden om de huid te verwijderen bij gedode dieren).
Nu, doordat die chimpansee-achtige mensapen meer en meer begonnen te verschillen van hun voorouders, is dus uiteindelijk een andere diersoort ontstaan (eigenlijk waren het er meerdere). Die nieuwe diersoort was dus te veel verschillend van die mensapen om dat nog ‘mensapen’ te noemen. Vandaar dat men eerder spreekt van ‘mensen’, daar deze al meer en meer begonnen te lijken op ons zoals we er nu uitzien. Die mensen zijn dan gedurende miljoenen jaren nog verder blijven veranderen, waarbij ze ondermeer groter zijn geworden, grotere hersenen hebben gekregen, vanalles zijn gaan beginnen maken (zoals werktuigen, huizen, sieraden, enz.), en zo verder. Dit is zo verder gegaan, tot ongeveer 200 000 jaar geleden in Afrika de mens is ontstaan die er uit zag zoals wij er nu uitzien.
Dus, om samen te vatten: de mens is ontstaan uit chimpansee-achtige voorouders in Afrika, en is gedurende miljoenen jaren veranderd om er dan uit te zien zoals wij er vandaag de dag uit zien.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
evolutionaire morfologie gewervelde dieren ichthyologie (visbiologie) anatomie histologie morfometrie evolutie