Waar vind ik meer info over de inquisitie?

koen, 63 jaar
26 januari 2020

Inquisitie: soorten, ontstaansdata, procedures, evoluties, einde, aantal slachtoffers, ...

Antwoord

Dag Koen,

Om meer informatie over de inquisitie(s) in te winnen, raadpleeg je best enkele boeken van professionele historici. Zij plaatsen de instelling altijd het best in zijn historische context.

In het Nederlands zijn er niet zo veel goede basiswerken, maar ik zou beginnen met het werk "In de klauwen van de Inquisitie: Europese protestanten in Spanje, 1517-1648" van prof. Werner Thomas. Het biedt een goede basis en verwijst naar andere interessante werken over de inquisitie.

Als Engels je niet afschrikt, is de selectie aan werken veel uitgebreider. Zo is het werk van Henry Kamen ("The Spanish Inquisition: A Historical Revision") een autoriteit in zijn veld. "The Inquisition: a global history, 1478-1834" van Francisco Bethencourt is dan weer recenter en algemener, maar leest minder vlot. Aan u de keuze!

Veel succes met uw zoektocht!

Roman Roobroeck

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Roman Roobroeck

Socio-culturele geschiedenis van de vroegmoderne periode. Religieuze co-existentie en tolerantie in historisch perspectief. Katholicisme en protestantisme na de Reformatie. Het dagelijkse leven in zeventiende- en achttiende-eeuws Europa.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw