Waarom is er slechts één dubbele binding bij ozon en geen 2?

Jan, 19 jaar
10 januari 2020

Antwoord

Dag Jan,

Als je een lewisstructuur van ozon tekent, zal er inderdaad één dubbele binding nodig zijn om alle zuurstofatomen een octetconfiguratie te geven. Gelijktijdig is het nodig aan het andere uiteinde een negatieve lading te plaatsen (een elektron meer dan gewoonlijk) en het centrale zuurstofatoom een positieve lading te geven (een elektron minder dan gewoonlijk).

Lewisstructuren zijn echter slechts benaderingen van de werkelijkheid: ze zijn een 2D-weergave van een molecule dat driedimensionaal is. Bovendien zijn lewisstructuren niet zo goed in het weergeven van gedelocaliseerde elektronen: in realiteit zijn de elektronen namelijk verspreid over de drie zuurstofatomen, met een iets hogere elektronen dichtheid op de uiteindes. (De moleculaire orbitaal-theorie is meer geschikt om de elektronendichtheid in moleculen weer te geven.)

Je kan de beperking van de klassieke lewisstructuren gedeeltelijk opvangen door twee lewisstructuren te tekenen zoals in de figuur hieronder. We spreken dan van resonantiekanonieken. De "echte" structuur van ozon bevindt zich dan ergens tussen deze twee uitersten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be