Op het werk was deze discussie gaande. Ik verondersrel dat het gemiddeld aantal gevallen van kanker niet omhoog is gegaan maar dat door de bevolkingstoename en het hoger worden van de levensverwachting de absolute cijfers wel gestegen zijn. Een collega dacht dat we door onze ongezonde levensstijl vatbaarder zijn geworden... wie heeft gelijk?
Beste Karel
Het absolute aantal kankergevallen is zeker gestegen over de tijd. Maar dat heeft inderdaad voor het grootste deel met de vergrijzing van de bevolking te maken. De meeste kankers komen voor in de leeftijdscategorie +65 jaar. Vandaag is de levensverwachting iets meer dan 80 jaar (levensverwachting bij geboorte 80,2 jaar voor mannen en 83,3 jaar voor vrouwen), terwijl dat in het begin van vorige eeuw onder de 70 jaar lag (in sommige streken onder de 60 jaar). Dat betekent ook dat we vandaag de cohorte van 65 tot +80 jaar bij moeten tellen, waar veel meer kanker bij voorkomt.
Maar zelfs als je corrigeert voor de vergrijzing (voor leeftijd gestandaardiseerde incidentiedichtheid) zie je nog een lichte stijging in het aantal absolute kankergevallen over de jaren heen. Het is moeilijk om daar een oorzaak aan te koppelen, maar wellicht is dat te verklaren door betere screening, vervuiling van de leefomgeving en een ongezondere levensstijl.
Nog even vermelden dat het aantal absolute sterfgevallen door kanker voor de meeste kankers wel afneemt, maar dat is dankzij de verbeterde genezingskansen door de positieve evoluties van onze moderne kankergeneeskunde.
Met dank voor de interessante vraag en vriendelijke groet
Filip
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie