Hoe groot is het internet wereldwijd en specifiek in België ?

Bruno, 44 jaar
6 mei 2008

Antwoord

Mijn excuses voor het late antwoord, maar het tellen duurde even. ;-)

 

Dit is een zeer goeie vraag, maar ze is ook zeer moeilijk te beantwoorden.

Hoe meet je immers de grootte van het internet?  

- Het aantal computers dat ermee verbonden is? 

- Het aantal websites? 

- De hoeveelheid beschikbare data?

En voor elke keuze die je hier maakt, is het nog steeds zeer moeilijk om te gaan tellen vermits de aantallen dagelijks drastisch veranderen, maar vooral ook omdat het internet een zogenaamd gedecentraliseerd netwerk is.  Meer bepaald, er is geen centrale die bijhoudt wie of wat er juist verbonden is aan het netwerk, of bijhoudt welke websites er nu juist allemaal zijn, of welke data er nu allemaal beschikbaar is.

 

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren die ons toch een idee geven van de grootte van het internet, zoals bijvoorbeeld:

- Bij de laatste metingen van het Internet Systems Consortium (www.isc.org) zijn bij het begin van 2008 meer dan 500 miljoen 'hosts' geteld, i.e. computers die je via een (domein) naam op het internet kan bereiken (zoals www.ikhebeenvraag.be).
Merk op dat het aantal domeinnamen veel groter is. 

 

- Het aantal domeinnamen met de meest populaire achtervoegsels .com, .net, .org, .biz, .us is vandaag bijna 100 miljoen (www.whois.net) en het aantal belgische domeinnamen, met achtervoegsel .be, bedraagt vandaag iets meer dan 800000 (www.dns.be).

 

- Een ruwe schatting van het aantal beschikbare webpaginas bedraagt momenteel volgens www.worldwidewebsize.com meer dan 27 miljard pagina's!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw