Waarom mogen we niet meer 'eskimo' zeggen (en andere vragen over het klimaat)?

Marie, 9 jaar
18 november 2019

Hallo, wij zijn Rowald en Marie van de Kangoeroeklas van het vierde leerjaar (= groep 6) in de basisschool Tuimeling in Zemst. We maken een proiect over de Noordpool. En wij willen jullie als het kan een paar vragen stellen. 1) Wat gaan ze doen met al de dieren als het ijs in 2050 voor het eerst gesmolten is? 2) Kunnen we misschien iets beter doen dat het ijs minder snel smelt? 3) Hoe komt het dat we het woord Eskimo niet meer mogen gebruiken? 4) Waarom laten ze een boot dat op 20 september is uitgevaren invriezen? Alvast bedankt voor jullie antwoorden ! Groetjes van Rowald en Marie

Antwoord

Hallo Rowald en Marie,

Interessant project dat jullie doen! Hieronder de antwoorden op jullie vragen. Als het niet helemaal duidelijk is, kan je misschien nog wat uitleg vragen aan jullie leerkracht?

1) Wat gaan ze doen met al de dieren als het ijs in 2050 voor het eerst gesmolten is? 

Het grootste probleem is voor zeehonden en ijsberen. Van de zeehonden moeten de jongen rusten op het ijs, en voor ijsberen is het de gelegenheid om zeehonden te kunnen vangen en eten. Zonder ijs zullen de ijsberen hun eten langs de kusten moeten zoeken, en zullen ze verder moeten trekken op zoek naar eten. Daardoor zullen ze meer in contact komen met mensen, en dat zal dan weer problemen geven omdat ijsberen gevaarlijk zijn voor mensen. De zeehonden zullen andere plekken moeten vinden om te rusten, bijvoorbeeld langs de kust. Maar daar zullen ze veel meer bedreigd worden door andere dieren en mensen. Ik ben bang dat er niet veel aan te doen zal zijn voor de arme dieren… Het enige wat kan geprobeerd worden is zo groot mogelijke natuurreservaten oprichten. Maar hun aantal zal zeker heel sterk achteruitgaan, en misschien sterven ze uit.


2) Kunnen we misschien iets beter doen dat het ijs minder snel smelt?  Ja, we kunnen veel doen, vooral minder energie verbruiken en dat kan onder meer zo:

  • minder plastic en andere verpakkingen verbruiken want het kost energie om die te maken en veel ervan hebben we eigenlijk niet nodig
  • minder zaken kopen in het algemeen want het kost energie om die te maken – dus zaken kopen die langer meegaan (bvb. huishoudtoestellen enz.)
  • geen steenkool, hout, gas of stookolie meer gebruiken voor verwarming van huizen
  • huizen beter isoleren om minder energie te verbruiken
  • minder energie verbruiken, bvb. door verwarming wat lager te zetten, stekkers van elektrische toestellen uittrekken na gebruik, licht doven als het niet nodig is …
  • minder de wagen gebruiken en meer met fiets, trein en tram verplaatsen
  • als je een wagen koopt, kiezen voor één die zo weinig mogelijk benzine verbruikt, indien mogelijk een elektrische wagen, en zeker geen SUV want die verbruikt meer dan een gewone wagen
  • minder (of geen) vlees eten 
  • zo weinig mogelijk (of niet) met vliegtuig op reis gaan
  • later maximaal één kind krijgen
  • bij politiekers aandringen op meer gebruik van duurzame energie in ons land, zoals wind- en zonne-energie.            
  •  

3) Hoe komt het dat we het woord Eskimo niet meer mogen gebruiken? 

De meeste mensen die wij “Eskimo’s” noemen, noemen zich zelf “Inuit”. Sommigen vinden de naam Eskimo beledigend, en ze willen liever Inuit genoemd worden. “Inuit” betekent “echte mens”.

4) Waarom laten ze een boot die op 20 september is uitgevaren, invriezen? 

Er gaan veel wetenschappers mee met de boot om metingen te doen in verband met de klimaatopwarming op de Noordpool. Door de boot te laten invriezen in het ijs, drijven ze met dat ijs mee tot in het middenste van de Noordpool. Op die plaats geraken tijdens de winter geen ijsbrekers en kunnen ze dus metingen doen die nog nooit konden gedaan worden.

 

Reacties op dit antwoord

  • 25/11/2019 - Marie (vraagsteller)

    Beste professor Bouwens, Bedankt voor al uw moeite en uw uitleg. Nu kunnen we er een mooie presentatie van maken. Met vriendelijke groeten, Rowald en Marie

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw