De mensheid beschikt doorheen de eeuwen over al maar meer en meer kennis, zullen onze hersenen zich evolutionair gezien sneller en beter ontwikkelen?
Evolutie werkt volgens het mechanisme van natuurlijke selectie. Dit betekent dat wanneer een individu geboren wordt dat beter aangepast is aan de omgeving waarin het leeft, dankzij een toevallige verandering in zijn erfelijke eigenschappen dit individu meer nakomelingen zal kunnen krijgen dan de anderen in de populatie. Na vele opeenvolgende generaties zal de aanpassing zich verder verspreiden in de populatie.
In uw vraag gaat het om de evolutie van hersenen die meer, of sneller, kennis kunnen verwerven en verwerken als aanpassing. In de evolutie van de mens heeft dit zeker een belangrijke rol gespeeld. Maar of het dat in de toekomst nog zal doen, is zeer twijfelachtig. Want dat zou betekenen dat individu’s die geboren worden met een betere capaciteit om kennis te verwerven/verwerken meer nakomelingen zullen krijgen dan de anderen. Het is in de moderne maatschappij, waar de mens aan geboortebeperking en gezins- of carrièreplanning doet, echter best denkbaar dat de mensen met de meeste kenniscapaciteit juist het kleinste aantal kinderen zullen voortbrengen. En dus wordt de betere kenniscapaciteit niet door natuurlijke selectie voortgezet in de populatie, en is er geen evolutie in die zin.
Maar de mens heeft ook de technologie ontwikkeld om grote hoeveelheden kennis te verwerven en te verwerken. Eerst waren er het schrift, wiskunde en boeken, nu steeds meer geavanceerde computers en zelfs artificiële intelligentie. Deze technologie kan een groot deel van de kenniscapaciteit van onze hersenen overnemen. En daar zal ongetwijfeld nog heel wat verdere ontwikkeling mogelijk zijn.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.