Hoe zag het Bourgondische model eruit waarnaar het Heilig Roomse Rijk hervormd werd onder Maximiliaan I?

Willem, 21 jaar
31 augustus 2019

In een documentaire van ARTE (Maximilian I. - Liebe, Geld und Macht/Maximilien d'Autriche - Amour et pouvoir à la renaissance) die ik onlangs zag werd gezegd dat Maximiliaan I het Heilig Roomse Rijk hervormde naar het Bourgondische model? Wat was dan dat Bourgondische model?

Antwoord

Helemaal Boergondisch zou ik het niet noemen, o.a. omdat dat Bourgondische Rijk een hele sterke personele unie was, zij het gespreid over twee niet verbonden regio's (les pays de par-deçà in het Noorden en les pays de par-delà in het Zuiden), terwijl het Heilige Roomse Rijk net één geografisch geheeld vormde, dat door enorm veel verschillende vorsten en bestuurders werd geregeerd. Maar allebei wisten ze relatief succesvol een eenheid te verstevigen, en Maximiliaan I keek daarbij wel degelijk naar enkele elementen uit de eenmakingspolitiek van vooral Filips de Goede, de grootvader van zijn echtgenote:

  • centralisatie van een aantal instellingen, o.a. voor de hoogste rechtspraak (Grote Raad in Boergondië, Reichskammergericht in het Heilige Roomse Rijk)
  • regelmatiger bijeenkomsten van een centraal vertegenwoordigingsorgaan (Staten-Generaal in Boergondië, Rijksregiment in het Heilige Roomse Rijk - al was die laatste geen lang leven beschoren)
  • uniformisatie van belastingstelsels
  • regionale bestuurlijke organisatie in grotere gehelen (de Pays de Par-Deça/Dela en de Rijkskreitsen), zodat het zeker NIET om de vorming van een centrale staat ging.

Eén van de belangrijkste besluiten van de Rijksdag in Worms was het sluiten van een onderlinge vrede, terwijl het Boergondische rijk bijvoorbeeld nooit echt interne vetes heeft gekend maar eerder stedelijke opstanden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be