Is het mogelijk met zonnepanelen waterstof te maken? Mag het hiervoor gebruikte water zout of andere onreinheden bevatten? Zou op deze wijze ook water snel en wel gezuiverd kunnen worden?

Guido, 55 jaar
6 mei 2008

Elektriciteit over lange afstand transporteren is economisch niet mogelijk, heeft men me wijs gemaakt. Dat zou wegens te veel verliezen onderweg zijn. Dus de Sahara vol leggen met zonnepanelen om elektriciteit voor Europa te produceren is geen optie. Misschien kunnen we de Sahara en andere woestijnen gebruiken om via zonnepanelen waterstof te maken? En eventueel ook water ontzilten? Het is me duidelijk dat het economisch nog onzin is, ik zou graag weten of het puur technisch mogelijk is.

Antwoord

Beste Guido,

Om water te splitsen in waterstof en zuurstof heb je alleen elektriciteit nodig met een minimumspanning. Deze kan je perfect opwekken met zonnecellen, dus tot daar geen probleem. Er bestaan trouwens demonstratie-kits op het internet waar je aan de hand van zonnecellen eerst waterstof maakt waarmee je vervolgens een autootje kan laten rijden (http://www.horizonfuelcell.com/education_kits.htm).

Het is wel de vraag of waterstof produceren om dat vervolgens te transporteren een meer economische oplossing is. Er zijn immers twee grote problemen:

  • Ten eerste is deze manier om energie te transporteren minder efficiënt:  omdat de huidige technologie nog beperkt is verlies je bij het omzetten van de elektriciteit naar waterstof en vervolgens terug van waterstof naar elektriciteit meer dan de helft van de energie! Daarbij komt dat het omzetten van zonlicht naar elektriciteit eigenlijk ook niet zo efficiënt gebeurt: afhankelijk van de gebruikte technologie (en kostprijs) wordt maar 20% tot 38% van de energie omgezet - al krijg je het zonlicht uiteraard wel voor niets.
  • Het tweede grote probleem is dat het transporteren van waterstof behoorlijk moeilijk is. Waterstof is een zeer kleine molecule, waardoor het gemakkelijk door het minste lek ontsnapt. Daarbij komt dat waterstof op kamertemperatuur en atmosfeerdruk een gas is. Om het efficiënt te vervoeren moet je het dus eerst samenpersen onder hoge druk totdat het vloeibaar is. Waterstof is tenslotte ook nog brandbaar en bij bepaalde concentraties in lucht explosief...

Tenslotte op je laatste vraag: ook hier zou je de omweg kunnen maken via waterstof om water te onzilten maar dit wordt een vrij dure oplossing omdat je zowel een zonnecel als een brandstofcel  nodig hebt. Het is waarschijnlijk veel goedkoper om je zonlicht met een lens te concentreren om het water te laten verdampen en het vervolgens te laten condenseren (= distillatie).

Ik hoop dat je hiermee een afdoende antwoord hebt op je vragen.

Met vriendelijke groeten,

Joff 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr.ir. Joff Derluyn

Electronica, vermogenselectronica, optoelectronica in het InAlGaN materiaal systeem

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be