Elektriciteit over lange afstand transporteren is economisch niet mogelijk, heeft men me wijs gemaakt. Dat zou wegens te veel verliezen onderweg zijn. Dus de Sahara vol leggen met zonnepanelen om elektriciteit voor Europa te produceren is geen optie. Misschien kunnen we de Sahara en andere woestijnen gebruiken om via zonnepanelen waterstof te maken? En eventueel ook water ontzilten? Het is me duidelijk dat het economisch nog onzin is, ik zou graag weten of het puur technisch mogelijk is.
Beste Guido,
Om water te splitsen in waterstof en zuurstof heb je alleen elektriciteit nodig met een minimumspanning. Deze kan je perfect opwekken met zonnecellen, dus tot daar geen probleem. Er bestaan trouwens demonstratie-kits op het internet waar je aan de hand van zonnecellen eerst waterstof maakt waarmee je vervolgens een autootje kan laten rijden (http://www.horizonfuelcell.com/education_kits.htm).
Het is wel de vraag of waterstof produceren om dat vervolgens te transporteren een meer economische oplossing is. Er zijn immers twee grote problemen:
Tenslotte op je laatste vraag: ook hier zou je de omweg kunnen maken via waterstof om water te onzilten maar dit wordt een vrij dure oplossing omdat je zowel een zonnecel als een brandstofcel nodig hebt. Het is waarschijnlijk veel goedkoper om je zonlicht met een lens te concentreren om het water te laten verdampen en het vervolgens te laten condenseren (= distillatie).
Ik hoop dat je hiermee een afdoende antwoord hebt op je vragen.
Met vriendelijke groeten,
Joff
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Electronica, vermogenselectronica, optoelectronica in het InAlGaN materiaal systeem