Best, sinds weken vind ik in mijn bed kleine bruine kevertjes (denk ik). Vroeger nooit gezien en ik slaap toch al 21jaren in die kamer. Ze hebben een schildje en meestal als ik eentje wil vastnemen gaat het gaan liggen op de rug. Ze zijn heel erg klein, al zijn de ene wel groter dan anderen. Ik dacht eerst dat ze van buiten kwamen, want mijn venster staat dag en nacht open. Of aan bedwantsen, maar ik ondervind geen uitslag of jeuk, rode vlekjes of velletjes in bed. Ze verzamelen ook allen achter een muurtje op mijn kamer. Het is niet fijn meer om zo te slapen... Hopelijk kunt u mij iets meer vertellen, en is de foto duidelijk genoeg. Groeten, Willemien
Beste Willemien,
ik vrees dat het onmogelijk is om op basis van deze foto met 100% zekerheid het kevertje te identificeren, ook al omdat de 2 “kanshebbers” heel sterk op elkaar gelijken en met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. En apart van beide kevertjes zijn er ook nog een aantal andere die sterk op elkaar gelijken zodat voor de zekerheid stereomicroscopisch onderzoek in het labo nodig is. Het zijn in elk geval geen bedwantsen.
Een eerste mogelijkheid is het doodskloppertje of de houtworm Anobium punctatum. De volwassen kevertjes vliegen doorgaans van april tot augustus; de larven leven in het hout. In het geval van de houtworm zou je ook fijn boormeel in de kamer moeten waarnemen (bv. onder een stoel, een kast, een houten zoldering of houten kunstvoorwerp), evenals heel kleine ronde uitvliegopeningen van de kever in het hout, grootteorde van de uitvliegopeningen 1 à 2 mm. Misschien kun je dit best even nakijken.
Een tweede mogelijkheid is het broodkevertje Stegobium paniceum. Deze kevertjes worden klassiek aangetroffen in allerhande voedingswaren zoals koeken, brood, bouillonblokjes, beschuiten, macaroni, pasta, graan, meel, ...Maar ook hondenbrokken, vogelzaad, een rest bonenzaden op zolder, een vogelnest onder de dakgoot, enz. kan aan de basis liggen van het probleem. We hebben de kevertjes en de larven zelfs al in een kersenpitkussen aangetroffen. Beide keversoorten hebben de neiging om naar het licht (raam) te vliegen. Is er een mogelijkheid dat de infectiehaard zich achter het muurtje bevindt?
Het opsporen van de infectiebron is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk als je de kevertjes wilt kwijt geraken. Als je de infectiehaard niet direct kunt localiseren mag je altijd enkele kevertjes overmaken aan het ILVO (Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke), samen met je coördinaten. Een juiste identificatie van de soort kan hopelijk leiden tot het vinden van de infectiebron, en dit is een eerste vereiste om het probleem met succes aan te pakken.
met vriendelijke groeten,
Hans
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen