Kan je paardenbloemen eten?

Lucas, 11 jaar
12 mei 2019

Is het gezond om paardenbloemen te eten?

Antwoord

Dag Lucas,

De blaadjes van de paardenbloem (Taraxacum officinale) zijn eetbaar. Je moet er daarbij rekening houden dat hoe ouder de blaadjes zijn, hoe bitterder ze worden en hoe minder je ervan mag eten. In de paardenbloem zitten namelijk tanninen die schade kunnen toebrengen aan de darmen indien je er veel van eet. Hoe ouder de plant, hoe meer tanninen, hoe bitterder de blaadjes zullen smaken. De blaadjes van de jonge paardenbloem kun je dus zonder zorgen eten en kan je soms terugvinden in de groentenwinkel. Ook de bloem is eetbaar. Er kan zelfs siroop en confituur van gemaakt worden.

Het gebruik van de verschillende delen van paardenbloemen kent een rijke traditie binnen de kruidengeneeskunde als middel tegen vele kwalen. Het zou helpen tegen nierkwaaltjes, wratten, acne en veel andere. Eet je veel blaadjes, dan moet je daarvan ook veel plassen. Sommigen beweren zelfs dat koeien, geiten en schapen de plant bewust opnemen wanneer ze wat ziekjes zijn.

Dit gezegd zijnde, moet je altijd oppassen met wat je uit de natuur in je mond steekt. Er zijn veel planten die op elkaar lijken. Voor je het weet heb je de verkeerde plant opgegeten. Daarnaast weet je ook niet wat er met een plant allemaal is gebeurd voor jij ze tegenkomt. Een bloem in de wei of het bos kan bijvoorbeeld in contact gekomen zijn met uitwerpselen van koeien, vossen of andere dieren. Daar kunnen dan weer gevaarlijke parasieten in zitten. Grondig wassen is de boodschap!

Kijk dus altijd goed uit wat je doet en doe dit nooit zonder begeleiding van een volwassene.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dierenarts Gaëtan De Gryse

geleedpotigen; garnalen (en andere kreeftachtigen), bijen. Veterinaire virale infecties. Pesticiden. Morfologie van kreeftachtigen

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw